bani stat romani curtea de conturi dna evaaziune mita spaga

sursa foto:  viata-libera.ro

Vești proaste pentru milioane de români! Facturile la gaz ar putea să crească considerabil

Dezastru pentru români. Chiar dacă unii dintre clienții procesului de liberalizare a pieței gazelor au beneficiat, în ultimă instanță, de reglementările ANRE, s-au ales cu cele mai mari scumpiri.

Situația pe scurt. Piața gazelor naturale pentru casnici s-a liberalizat în iulie 2020. La acel moment, una dintre cele mai bune oferte concurențiale pentru populație a fost a AIK Energy, fosta Valahia Gaz, în anii trecuți foarte activă în importul de gaze. Clienții casnici care au ales să facă pasul spre piața concurențială și au ales oferta AIK au avut însă parte de o supriză neplăcută. La jumătatea lui noiembrie, AIK a anunțat că nu mai poate susține consumul clienților pe care i-a preluat, care au fost transferați la furnizorul de ultimă instanță (FUI).

”Vă informăm că începând cu data de 18.11.2020, pe fondul unor limitări de ordin tehnic și logistic intervenite în activitatea subscrisei, ați fost preluat automat de furnizorul de ultimă instanță desemnat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în condițiile legii, astfel încât alimentarea cu gaze naturale să nu fie afectată de neajunsurile limitărilor menționate”, a anunțat AIK.

La acel moment, în urma reglementărilor ANRE de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță, clienții AIK au fost transferați la Premier Energy, care avea cel mai bun preț de FUI la acea dată, pentru a le furniza gaze. Reglementarea spune că ei pot primi gaze în regim de ultimă instanță timp de maximum trei luni, timp în care trebuie să își caute un alt furnizor concurențial. Discutăm despre un client din Ilfov, dintr-o zonă în care distribuitor este Premier, care alesese AIK, determinat de prețul mai mic al acestei companii.

Înainte ca AIK să renunțe la clienți, el plătea un preț final de circa 109 lei/MWh de gaz, plus TVA, la AIK, un preț foarte bun. După ce a fost preluat de Premier, prețul său a fost de 120 lei/MWh de gaz, în noiembrie, un preț destul de bun comparat cu alte oferte din piață. În decembrie, prețul a crescut la circa 125 lei/ MWh, iar consumul din ianuarie a fost facturat în regim de ultimă instanță de Premier la prețul de 143 de lei.

Premier a avut, obiectiv, unele motive pentru a scumpi gazul lună de lună, mai ales că nu există nicio reglementare ca prețul acestuia să fie ținut la același nivel cât timp el este FUI pentru un client preluat. Povestea de mai sus a apărut în context de iarnă, cu consum ridicat, când prețurile gazului sunt în creștere. Dacă am lua referința media de preț angro de la BRM, obserăm că prețul gazului-marfă (fără tarife), a crescut de la 62 de lei MWh în octombrie la aproape 68 în decembrie.

Pe de altă parte, până când clientul nostru a luat la cunoștință despre notificarea AIK că trece la Premier, până când a ales o nouă ofertă și a putut semna un nou contract cu un alt furnizor a ajuns în ianuarie, iar consumul său a fost facturat de Premier la 143 de lei, de la 120 de lei în noiembrie. O creștere de preț de circa 20%, între cele două prețuri de FUI, în această perioadă, a anunțat AIK, citează economica.net.

Citește și: 

Se schimbă legea de la 1 martie 2021! România se aliniază unei directive UE! Se aplică la toate electrocasnicele

ANAF le-a pus gând rău jucătorilor la păcănele, premianților din cultură și celor care încasează venituri în străinătate, din premii sau jocuri de noroc

EXCLUSIV Lucian Bode pregătește reorganizarea Ministerului de Interne! Mai apar două funcții de conducere în MAI

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare