bani

sursa foto:  turnulsfatului.ro

Situație dură pentru acești proprietari! Riscă amenzi de până la 12.000 de lei

Vești proaste pentru proprietarii de animale de companie! Aceștia, în general, sunt obligați de lege să le asigure acestora condiții bune de trai. În plus, în cazul unora dintre aceste animale, de exemplu, în cazul câinilor de rasă comună, proprietarii sunt obligați să le sterilizeze și să le microcipeze. Amenzile pentru neconformare ajung la zeci de mii de lei.

 

După cum stabilește OUG 155/2001, sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune și a metișilor acestora este obligatorie. În plus, deținătorii câinilor de rasă comună sau metișilor au obligația de a steriliza puii acestora astfel:

  • femelele la vârsta de patru – șase luni;
  • masculii la vârsta de șase – opt luni.

Potrivit HG 1.059/2013, un câine de rasă comună este orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate, în timp ce un metis este câinele provenit din încrucișarea a două exemplare din rase diferite. Apoi, sterilizarea este definită ca fiind operațiunea “prin care se realizează suprimarea funcției reproducătoare a câinilor”.

Pe lângă cea pe cale chirurgicală, făcută de un medic veterinar, sterilizarea câinilor poate fi făcută, tot de un specialist, și chimic, cu produse omologate în Uniunea Europeană.

 

Cei ce nu respectă obligația de a steriliza câinii ce nu pot fi încadrați într-o rasă omologată riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

 

Suplimentar, proprietarii sau deținătorii temporari ai unor câini trebuie să îi înregistreze în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân și să-i microcipeze la veterinar. Microcipul este un mijloc de identificare electronic (de mici dimensiuni), care se implantează sub pielea animalului, în dreptul omoplaților, și care conține un număr unic criptat sub forma unui cod de bare ce poate fi citit cu ajutorul unui dispozitiv electronic.

Numărul microcipului este trecut de către medicii veterinari, în mod obligatoriu, în carnetul de sănătate al câinelui și în pașaportul câinelui, după caz. Deținătorii de câini sunt obligați ca la ieșirea cu aceștia în spațiile publice să aibă asupra lor carnetul de sănătate al acestora.

Tot HG 1.059/2013 stabilește că este obligatorie consemnarea în carnetele de sănătate ale câinilor a numărului microcipului, a sterilizării, în cazul câinilor de rasă comună și al metișilor acestora, iar în cazul celor exceptați de la sterilizare, motivele medicale pentru care au fost exceptați.

 

Amenzile pentru neînregistrarea câinilor este cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei.

 

Recent a fost modificată legislația privind protecția animalelor, fiind înăsprite pedepsele pentru tăierea urechilor, a cozii sau îndepărtarea chirurgicală a ghearelor unui animal, de exemplu. Pedepsele sunt acum închisoarea de la șase luni și până la trei ani sau amendă.

Pe de altă parte, stăpânii care nu le oferă animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală riscă amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei, conform avocatnet.ro.

Vezi și:

Informația momentului pentru sute de mii de români! Se va acorda un nou ajutor de stat

EXCLUSIV Generalul (r) Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI, mega-lovitură în afaceri! Profit de patru ori mai mare în 2021, față de 2020

Legea pensiilor e pe cale să se schimbe! Ce se întâmplă cu românii care au cotizat doar 10 sau 25 ani

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare