sursa foto:  agerpres.ro

Sociolog român, despre posibilitatea ca aderarea României la Schengen să fie amânată: ‘Va fi perceput în primul rând ca un eșec al președintelui Iohannis. A promis acest lucru’

Sociologul Dan Jurcan, director de cercetare la Institutul Român de Evaluare și Strategie (IRES), a declarat că aderarea României la Spațiul Schengen ar putea fi considerată drept o „performanță” a clasei politice, însă neîndeplinirea acestui obiectiv ar putea fi văzută drept „un eșec al președintelui Iohannis”.

 

 

Dan Jurcan a amintit că românilor le este transmis de la nivelul autorităților că „suntem pregătiți de aproape 10 ani (să aderăm la Spațiul Schengen, n.red), dar în realitate clasa politică românească a dat dovadă de impotență de negociere la nivel european”.

Nu au știut să protejeze interesele românești în așa fel încât în această logică a unanimității de decizie vedem că ba Olanda ne ține în șah de aproape 10 ani, acum era vorba de Suedia și dintr-odată a apărut Austria.

Probabil că politicienii români ar trebui să vorbească cu cei de la Erste Bank sau de la OMV să-și protejeze mai mult interesele aici în România, dar nu sunt eu în măsură să le dau sfaturi.

În esență, proiectul Schengen este văzut de către cei mai mulți dintre români drept un proiect de succes simbolic.

În mod clar, dacă acest lucru nu se îndeplinește, va fi perceput în primul rând ca un eșec al președintelui Iohannis pentru că a promis acest lucru și dacă acest lucru nu se împlinește, va fi în primul rând un eșec de politică externă”, a declarat sociologul Dan Jurcan.

Întrebat cum poate fi taxat președintele Iohannis, în condițiile în care este aproape de finalul celui de-al doilea mandat, directorul IRES a subliniat că ratarea obiectivului aderării României la Spațiul Schengen „va fi un cartof fierbinte care va fi plimbat de la un partid la altul ca să găsească un țap ispățitor”.

Aici nu e vorba doar de președinte, e vorba de Guvern, e vorba de PNL și PSD. În mod clar, dacă va fi un succes, el va fi aclamat probabil de către ambele părți, dar dacă va fi un insucces, în mod evident va fi un cartof fierbinte care va fi plimbat de la un partid la altul ca să găsească un țap ispățitor”, a mai precizat Dan Jurcan, conform euronews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare