sursa foto:  romaniatv.net

Soluțiile găsite de Armată, după dispoziția dată de premierul Nicolae Ciucă! MApN, pentru Bugetul.ro: ‘Până la acest moment, autoritățile locale nu au inițiat demersuri concrete pentru semnarea contractului și începerea lucrărilor’

Ca urmare a prăbușirii podului de la Luțca, județul Neamț, premierul Nicolae Ciucă a solicitat, la 10 iunie, ca Ministerului Apărării Naționale să găsească soluții pentru a reface podul respectiv și pentru a restabili traficul în zonă.

Într-un răspuns transmis Bugetul.ro, MApN ne-a informat că a găsit două soluții pentru restabilirea traficului în zonă: „instalarea unui pod militar temporar sau folosirea unei variante ocolitoare prin utilizarea unui alt pod peste Siret, situat la aproximativ 5 km aval de zona podului prăbușit”.

În ceea ce privește instalarea unui pod militar temporar, valoarea estimativă a investiției, calculată pentru afluire și defluire, instalare și dezinstalare și o lună de exploatare, a fost de 890.000 lei.

Ministrul Apărării ne-a precizat că autoritățile locale „nu au inițiat demersuri concrete pentru semnarea contractului și începerea lucrărilor pentru varianta instalării podului mobil militar”.

Iată ce a transmis, pentru Bugetul.ro, MApN:

Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă transmitem următoarele:

Ca urmare a prăbușirii podului rutier de la Luțca, din data de 9 iunie, MApN a demarat, în regim de urgență, prin structurile competente, un proces de analiză și evaluare, inclusiv prin recunoașteri desfășurate la fața locului, pentru identificarea unei soluții temporare de traversare a râului Siret între localitățile Luțca și Sagna, județul Neamț.

În urma evaluărilor realizate de reprezentanții MApN, împreună cu cei ai autorităților locale, au rezultat două soluții posibile pentru rezolvarea situației create de prăbușirea podului de la Luțca, respectiv instalarea unui pod militar temporar sau folosirea unei variante ocolitoare prin utilizarea unui alt pod peste Siret, situat la aproximativ 5 km aval de zona podului prăbușit. 

În ceea ce privește varianta instalării unui pod militar, specialiștii Brigăzii 10 Geniu au prezentat autorităților locale, la finalizarea procedurilor de evaluare, soluția constructivă posibilă, respectiv instalarea unui pod jos metalic de tip PJM-72, cu o lungime de 80 metri, un singur fir de circulație și o capacitate portantă de 40 tf. 

Forma juridică de realizare a obiectivului, prevăzută de legislația în vigoare, este încheierea unui contract de prestări de servicii, potrivit art. 2 alin. (1) din Ordinul nr. M.82 din 20 august 2008 pentru stabilirea domeniilor şi condiţiilor privind angajarea şi executarea, la cerere, prin unităţile ministerului apărării, a prestărilor de servicii pentru persoane juridice sau pentru persoane fizice, respectiv punctului 147 „Servicii de amenajare şi deservire puncte de trecere pe diferite tipuri de poduri, portiţe de pontoane, poduri mobile de asalt” din Anexa 1 a documentului juridic amintit anterior. 

Valoarea estimativă a investiției, rezultată din normative, calculată pentru afluire și defluire, instalare și dezinstalare și o lună de exploatare, a fost de 890.000 lei.

Pentru utilizarea podului era necesară și realizarea unei infrastructuri de utilizare, ce presupunea asigurarea, în principal, a accesului rutier (acces de la pod la drumurile rutiere existente) și a semaforizării, lucrări în sarcina autorităților locale.

Până la acest moment, autoritățile locale nu au inițiat demersuri concrete pentru semnarea contractului și începerea lucrărilor pentru varianta instalării podului mobil militar.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare