sursa foto:  InvesTenergy

Statul Român ia în calcul să-și vândă acțiunile deținute la Enel! Decizia finală se va lua în Guvern

Statul Român și-ar putea vinde acțiunile pe care le are la două dintre companiile deținute de italienii de la Enel în țara noastră: Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia.

Enel Spa a anunțat că a ajuns la un acord cu grecii de la PPC, în privința vânzării activelor deținute în România. Odată cu această tranzacție, și Statul Român și-ar putea vinde participațiile minoritate pe care le deține la companiile Enel.

Decizia cu privire la exercitarea sau nu a acestui drept va fi luată, în cele din urmă, la nivel de Guvern, a transmis, pentru Profit.ro, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, scrie Profit.ro.

SAPE deține câte 10% din acțiunile Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia.

Întrebată dacă intenționează să preia și participațiile minoritare deținute de statul român la societățile Enel din România și dacă, eventual, există deja discuții și negocieri în acest sens, compania PPC a precizat că, deocamdată, se concentrează pe finalizarea acordului cu grupul Enel, conform Profit.ro.

Acordul pe care l-am semnat privește exclusiv preluarea pachetului de acțiuni ale grupului Enel. În România, pentru moment, ne concentrăm pe finalizarea acordului cu Enel și asigurarea unei tranziții fără probleme pentru toți clienții și angajații români”, a informat PPC, potrivit sursei citate.

Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro

Potrivit unui comunicat de presă, Enel și Public Power Corporation S.A Grecia au semnat un acord privind vânzarea participațiilor deținute de către Grupul Enel în România.

Conform sursei citate, Enel a decis ca activele din România să fie vândute pentru aproximativ 1,26 miliarde de euro.

„Tranzacția este în conformitate cu Planul Strategic curent al Grupului Enel, care vizează concentrarea asupra a 6 țări țintă cu potențial ridicat de creștere”, au anunțat reprezentanții Enel.

Potrivit comunicatului oficial, „Enel S.p.A. a semnat cu firma greacă Public Power Corporation S.A. un acord pentru vânzarea tuturor participațiilor deținute de către Grupul Enel în România. Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societățile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acțiuni). În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacții precum și printr-un mecanism pentru potențiale plăți ulterioare, în funcție de valoarea viitoare a activității de retail”.

Prin vânzarea tuturor activităților din România, continuăm planul de vânzare de active prezentat în urmă cu 3 luni în cadrul Planului Strategic 2023-2025 al Enel”, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Grupului Enel.

„Suntem mândri de rezultatele obținute în România de la intrarea în țară în 2005 și apreciem munca susținută și devotamentul colegilor noștri, care ne-au permis să devenim unul dintre cei mai importanți jucători integrați în domeniul energiei în România. Suntem încrezători că un grup internațional important precum PPC va continua această poveste de succes”, a mai spus el.

În total, este estimat ca tranzacția să genereze un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale Grupului, ce urmează să scadă cu aproximativ 1,7 miliarde de euro. Finalizarea tranzacției, așteptată în trimestrul al treilea al acestui an, este supusă unor condiții întâlnite în mod obișnuit în acest tip de acorduri, inclusiv permisiunea autorităților antitrust competente.

Societățile de distribuție ale Grupului în România sunt prezente în trei regiuni importante ale țării, respectiv Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, deservind în total peste 3 milioane de clienți. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt furnizori majori de energie electrică și gaze naturale, precum și de servicii cu valoare adăugată. În România, grupul mai are activități prin Enel X în domeniul serviciilor inteligente pentru locuințe, producției de energie la nivelul locului de consum și eficienței energetice, iar prin Enel X Way în domeniul mobilității electrice.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare