sursa foto:  ro

Stenograme din dosarul achizițiilor de măști făcute de Unifarm! ‘Bro, ne cunoaștem, nu fac afaceri cu tine! – Nu, bro, e marfa ta, tu faci prețul și ne auzim’

Jurnaliștii de la Libertatea au publicat astăzi stenograme din dosarul achizițiilor făcute de Unifarm, pe timp de pandemie.

Conform sursei citate, „Bro, banii vin” este laitmotivul relației dintre şeful UNIFARM, Adrian Ionel, și un afacerist libanez cu care a încheiat un contract, Andre Jaderian. La începutul pandemiei, cei doi au negociat pe WhatsApp un contract pentru 3.000.000 de măşti şi 250.000 de combinezoane. În martie 2020, din valoarea totală a contractului de 6.700.000 de euro, şeful UNIFARM, Adrian Ionel, urma să primească de la libanez 760.000 de euro, acuză procurorii DNA. Apelativul „Bro” apare de 14 ori în stenogramele convorbirilor de pe WhatsApp, depuse în dosarul aflat acum la Tribunalul București.

Stenogramele prezentate de Libertatea

Andre Jaderian: Te îmbrățișez, bro.

Adrian Ionel: Salutări.

Andre Jaderian: Știu că ai Unifarm-ul și te ocupi cu diverse pe pharma.

Adrian Ionel: Da, așa e.

Andre Jaderian: Dacă dorești măști direct de la producător, stau la buna dispoziție.

Adrian Ionel: Foarte bun.

Andre Jaderian: Sunt aici pentru tine oricând.

Adrian Ionel: Ce prețuri avem și pe ce fel de măști?

Andre Jaderian: Depinde de cantitate. Dar putem merge la un preț foarte mic.

Adrian Ionel: 1.000.000 pentru început.

Andre Jaderian: Target price?

Adrian Ionel: Au marcaj CE?

Andre Jaderian: Da.

Adrian Ionel: Merge așa.

Andre Jaderian: Merge, merge.

Adrian Ionel: Fără target price.

Andre Jaderian: Ba da, bro. Ne cunoaștem, nu fac afaceri cu tine.

Adrian Ionel: Nu bro, e marfa ta, tu faci prețul și ne auzim. UNIFARM e 100% statul și eu trebuie să iau cel mai jos preț din ce există pe piață, respectând calitatea.

n octombrie 2020, Adrian Ionel a fost trimis în judecată, sub acuzaţiile de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual şi folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. În acelaşi dosar, Maria Radu, fosta șefă a serviciului comercial din UNIFARM, e acuzată de abuz în serviciu şi fals intelectual. Cei doi sunt judecaţi la Tribunalul Bucureşti, unde procesul a ajuns la al 17-lea termen. Libanezul Andre Jaderian, care s-a autodenunţat la DNA pentru dare de mită, a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției şi a primit 3 ani închisoare cu suspendare. Ionel Adrian a atacat în instanţă decizia procurorilor de a nu-l trimite în judecată pe Jaderian, iar în vara anului trecut, Tribunalul Bucureşti i-a respins plângerea, ca inadmisibilă. Deşi decizia tribunalului era definitivă, Ionel a contestat-o la Curtea de Apel Bucureşti şi a cerut şi sesizarea CCR, pentru că mai multe articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală ar fi neconstituţionale. Ca de pildă, art. 290 alin. (3) C. pen. Care prevede că „mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”. Luna trecută, Curtea a admis sesizarea CCR, însă doar pentru un articol din Codul de Procedură Penală, iar Ionel Adrian a făcut recurs. Dosarul în care fostul director general al UNIFARM se luptă cu afaceristul libanez care i-a dat mită a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar primul termen al procesului este pe 26 ianuarie anul acesta.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare