03 mirceacosea og

sursa foto:  MEDIAFAX FOTO

Suma uriașă la care a ajuns un produs, care se găsește pe gratis în natură și este consumat de români primăvara. Profesorul Mircea Coșea: ‘Înainte, astea se luau pe nimic’

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre creșterea prețurilor la anumite produse.

 

Profesorul de economie afirmă că ”un mare supermarket vinde urzici cu 20 de lei kilogramul. Înainte, astea se luau pe nimic. Când ajungi la o inflație în care un kilogram de urzici, care înainte nu costau bani, pentru că se culegeau, să coste 20 de lei, îți dai seama că inflația cu o singură cifră, chiar dacă Banca Națională spune că e bună.”

 

Mai este posibil să se atingă un inflație exprimată printr-o singură cifră?

”De la bun început am declarat că nu cred în această inflație cu o singură cifră, dar încetul cu încetul am ajuns la concluzia, ca urmare a evenimentelor din ultimele săptămâni, că nici nu are importanță. Nu are importanță cu cât inflația este mai mică sau mai mare. Important este cât este inflația pe grupe de produse, nu pe medie. Iar noi suntem într-o situație dezastruoasă a puterii de cumpărare, pentru că inflația la alimente este de aproape 50%-60%, ba chiar de 100% din inflația medie.

Începi să te sperii

În momentul în care nu mai ai produse alimentare care nu mai pot fi cumpărate, pentru că prețurile depășesc orice limită, în momentul în care se face promovare la produsele tradiționale românești ale celor mai sărace categorii de cetățeni la prețuri exorbitante, începi să te sperii. Și o să dau un exemplu: azi a apărut o reclamă, conform căreia un mare supermarket vinde urzici cu 20 de lei kilogramul. Vinde ștevie cu 20 de lei kilogramul. Înainte, astea se luau pe nimic. Cum ajungi să faci așa ceva? Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă lipsă totală de preocupare pentru cultivarea acestor produse. Ai nevoie de ele, pentru că românul mănâncă urzici, cultivă. Polonezii au cultiva melci, au cultiva fructe de pădure, pentru că s-au cerut.

De ce nu facem și noi la fel?

De ce nu facem și noi la fel? Când ajungi la o inflație în care un kilogram de urzici, care înainte nu costau bani, pentru că se culegeau, să coste 20 de lei, îți dai seama că inflația cu o singură cifră, chiar dacă Banca Națională spune că e bună, nu are importanță pentru românul de rând. Are importanță pentru ratele bancare, dar pentru românul de rând nu are. Ceea ce trebuie făcut în legătură cu inflația este să se treacă de la încercarea de atenuare a efectelor inflației, la încercarea de a atenua cauzele inflației”, a spus profesorul Mircea Coșea.

Prima mare întrebare

În context, el a amintit că, în România, efectele inflației se atenuează prin palchete sociale. ”Nu este o critică”, a ținut să sublinieze profesorul de economie. ”Se dau pachete sociale celor defavorizați. I-a lovit inflația în mod serios pe cei care au sub 2000 de lei pe lună? Le dai mai ieftin, le dai una, alta, energie, lemne de foc. Prima întrebare este: mai este această categorie singura defavorizată în România? Nu cumva defavorizarea începe să urce și spre clasa mijlocie care este și ea afectată de ratele la bănci, spre exemplu? Asta este o întrebare”, a declarat profesorul Mircea Coșea, conform dcbusiness.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare