sursa foto:  luju.ro

Surprize, surprize! Cine-i va lua locul Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA

Adulată de unii, contestată cu mult patos de alții, Laura Codruța Kovesi a reușit fără doar și poate să devină un adevărat simbol al anticorupției, transformând DNA în instituția publică despre care se vorbește cel mai mult, atât la nivel național, cât și internațional.

De numele ei sunt legate și foarte multe controverse, însă în ciuda tuturor atacurilor, aceasta a reușit să se mențină pe poziție și este foarte greu de crezut că va reuși cineva să o înlăture de la șefia DNA până în anul 2019, când i se va termina mandatul.

Cu siguranță demiterea ei prin instrumente politice ar determina mișcări de stradă puternice, pe modelul Colectiv și OUG 13, iar finalul l-am văzut deja cu toții și nu este pe placul partidelor.

Așadar cu un și jumătate înainte de terminarea mandatului Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA încep să fie deja testați potențiali succesori.

După 2019, o nouă persoană, cu o altă viziune, mă va înlocui (…). Bineînțeles, aș fi mulțumită ca o femeie să îmi succeadă. Dar cel mai important este să fie cineva profesionist care să permită echipei să-și continue munca„, spunea șefa DNA, în interviul din numărul mai-iunie al revistei ‘Femmes d’ici et d’ailleurs’ (‘Femei de aici și de pretutindeni’).

Cine să fie oare? Ținând cont că DNA este o instituție simbol deja este nevoie ca ea să fie condusă de un personaj, tocmai pentru a avea susținerea străzii, în cazul în care politicienilor le vin idei trăsnite.

Profil de șef DNA – în ANTITEZĂ

avocatura.com

Una dintre primele alternative aruncate pe piață este Alexandra Lăncrănjan, unul dintre miile de procurori despre care nu auzise nimeni până luni, când dosarul TelDrum al lui Liviu Dragnea, a aruncat scena politică în aer.

Desigur că dosare spectaculoase au mai fost pe rol, însă niciun procuror nu a devenit star viral pe facebook atât de rapid. În doar 4 zile, au rulat online de sute de mii de ori poze cu „simpatica” Alexandra, despre care aflăm că-l are idol pe celebrul personaj din serialul „Caracatița”, Corrado Catani, comisarul care și-a dedicat întreaga viață luptei cu mafia italiană.

Mai mult decât atât, tânăra în vârstă de 32 de ani este prezentată în antiteză cu „repetentul” și „penalul” Liviu Dragnea. Amândoi provin din Teleorman, doar că ea a terminat ca șefă de promoție studiile în drept, cunoaște cinci limbi străine și are deja la activ multe stagii de pregătire în străinătate plus o teză de doctorat cu tema evaziunii fiscale.

Din ce familie provine Lăncrănjan

Jurnalistul Alexandru Căutiș ne dezvăluie detalii și despre familia ei „în care nu s-a cunoscut noțiunea de „repetent la facultate”, ca în cazul altui teleormănean”.” Tatăl doamnei Lăncrănjan, inginer, a fost olimpic național la matematică. Mama ei a fost vreme de 25 de ani procuror și un procuror fără pată. Bunicul dinspre tată a fost profesor de matematică, iar bunica profesoară de română”, ne mai spune Căutiș.

Așadar profilul Alexandrei Lăncrănjan începe să prindă culoare și să „sune” din ce în ce mai bine. Grupul susținătorilor ei o sprijină și pe Laura Codruța Kovesi, iar celebrele ONG-uri cu susținere externă nu lipsesc din acest peisaj. Multe puncte bifate deja de tânărul procuror.

Atacuri suspecte. Ce spune Sorina Matei

Doar că nici rivalii ei nu stau degeaba, astfel că în spațiul public au fost deja aruncate celebrele povești denigratoare cu „demonul” Soros în rolul principal și eternele istorisiri cu iz de amantlâcuri imorale. Însă populația s-a cam imunizat și astfel de stimuli nu prea mai au succes.

Jurnalista Sorina Matei, nu ratează nici ea ocazia să o critice pe Lăncrănjan. Ea ne spune că tânărul procuror nu a fost capabilă să treacă niciunul dintre examenele care să-i dea dreptul să fie procuror DNA și că mai mult de atât a ratat toate concursurile posibile și imposibile, ea fiind de fapt doar detașată la DNA .

Păi dacă o șefă de promoție nu trece astfel de examene, înseamnă că problema sunt examenele, nu candidatul. Că doar nu ne imaginăm că niște domni ca procurorul Portocală, cu studii făcute pe la Facultatea de Arte sau un domn ca Uncheșelu absolvenit inițial de Facultatea de Sport reușeau să fie premianți la DNA și Lăncrănjan nu. De altfel, dacă ne aruncăm ochii peste candidații care reușesc să treacă în ultimii ani de examenele de la INM și Barou începem să ne punem multe semne de întrebare. Este cel puțin suspect cum cei ce s-au remarcat în facultate nu ating punctele necesare, iar cei care au fost certați cu școala o viață reușesc să ajungă procurori și avocați în zone cheie.

Josnic…

Pe lângă aceste atacuri clasice, despre Alexandra Lăncrănjan s-au aruncat în spațiul public și câteva mesaje denigratoare legate de aspectul său fizic, foarte plăcut de altfel. Asta arată că cei care se luptă cu ea sunt persoane de o calitate foarte joasă, capabile de orice mizerie pentru a-și atinge scopul. Atacurile de acest tip josnic în general provin de la grupuri infracționale, care nu au nicio limită și care se cred mici Dumnezei. Așadar nu ne rămâne decât să-i urăm succes Alexandrei în lupta ei cu cei care vor să fure și puținul care a mai rămas din această țară.

Lazăr în cărți. Cine-l contestă

Un alt grup de oameni influenți în zona Justiției susțin varianta Augustin Lazăr, șef la DNA, variantă care nu i-ar displăcea nici președintelui Klaus Iohannis. Este notoriu faptul că procurorul promovat de șeful statului i-a ținut bine spatele și Laurei Codruța Kovesi, reușind să se poziționeze favorabil în rândul marilor susținători ai statului de drept. Mai mult, tăcut la început, acesta a început să fie din ce în ce mai vocal în ultima perioadă și mult mai prietenos cu presa decât ne obișnuise.

Doar că sunt voci care spun că Lazăr este legat prea mult legat de trecut ca imagine și că prezența lui la DNA ar diminua pasiunea justițiarilor pregătiți să iasă în stradă pentru a apăra țara de infractori. Totuși Lazăr rămâne o variantă importantă în această ecuație.

Alte variante… Și Kovesi…

Potrivit surselor noastre, încă alte două alternative sunt luate în calcul momentan pentru preluarea șefiei de la DNA, dar până în aprilie 2019 mai este cale lungă și multe se mai pot întâmpla. Însă jocul a pornit deja. Iar despre cei doi, ni se vor dezvălui indicii mai târziu, asta dacă vor mai rămâne în cărți. Deocamdată se dorește protejarea lor pentru a nu fi întorși pe toate părțile și atacați din toate direcțiile.

În ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi, acesteia i se pregătește o carieră spectaculoasă la nivel european, însă nu este exclus ca la nevoie, ea să rămână în cărți și în România pentru a prelua portofoliul la Ministerul Justiției. Însă această variantă pare de-a dreptul utopică în condițiile în care PSD s-a instalat confortabil la guvernare și cu greu va fi înlăturat de la butoane.

Citește și ….

Atenție! Cine sunt, de fapt, specialiștii care îl mențin în viață pe Regele Mihai

Concurență SERIOASĂ pentru Mugur Isărescu! Cine vine tare din urmă

RCS&RDS face un anunț important: Ce se va întâmpla cu GIGANTUL, după revoluția fiscală

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare