ciuca putin

sursa foto:  playtech.ro

SURSE România se retrage săptămâna viitoare din băncile ruse, în contextul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina!

Surse guvernamentale au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că săptămâna viitoare România se va retrage din băncile ruse în care este membru. Este vorba despre Banca Internațională de Colaborare Economică (BICE) și Banca Internațională de Investiții (BII).

Conform informațiilor intrate în posesia Bugetul.ro, Guvernul Ciucă va trece, săptămâna viitoare, legile privind retragerea țării noastre din cele două bănci ruse. 

„Săptămâna viitoare o să fie în Guvern legile de retragere din băncile rusești, au declarat sursele Bugetul.ro.

Potrivit unor proiecte de lege făcute publice de Ministerul Finanțelor, la 16 mai, Guvernul Nicolae Ciucă a fost mandatat de Parlament să retragă România atât din BICE, cât și din BII.

Ce spune proiectul de lege privind retragerea României din Banca Internațională de Colaborare Economică:

Lege pentru denunțarea Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internationale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, și a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile și organizarea Băncii Internaționale de Cooperare Economică, precum și a Statutului acestei bănci

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art.1. – Se denunță Convenția privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internationale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, și Protocolul semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile și organizarea Băncii Internaționale de Cooperare Economică, precum și a Statutului acestei bănci.

Art.2. – Se mandatează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internațională de Cooperare Economică.

Art. 3. – Eventualele cheltuieli ocazionate de retragerea din acționariatul BICE, precum și cele privind asistența tehnică și juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor, ”Acțiuni generale”.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR    PREŞEDINTELE SENATULUI

Ion-Marcel CIOLACU Florin-Vasile CÎŢU

Ce spune proiectul de lege privind retragerea României din Banca Internațională de Investiții:

Lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, și a Protocolului de modificare a Acordului privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. – Se denunţă Acordul interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, și Protocolul de modificare a Acordului privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.

Art. 2. – Se mandatează Guvernul României să facă demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii.

Art. 3. – Eventualele cheltuieli ocazionate de retragerea din acţionariatul BII, precum și cele privind asistenţa tehnică și juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor, ”Acţiuni generale”.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR      PREŞEDINTELE SENATULUI

Ion-Marcel CIOLACU Florin-Vasile CÎŢU

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, în luna martie: România se retrage din Banca Internaţională de Investiţii şi Banca Internaţională de Cooperare Economică 

La 2 martie anul acesta, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunța că România se va retrage din Banca Internaţională de Investiţii (BII) şi Banca Internaţională de Cooperare Economică (BICE), în mod coordonat cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria.

România susţine ferm măsurile coordonate la nivel european în această criză şi este pe deplin angajată în implementarea tuturor sancţiunilor agreate. În actuala situaţie, este crucial ca toate Statele Membre să contribuie la apărarea valorilor noastre fundamentale. În acelaşi timp, trebuie să găsim soluţii rapide şi coordonate pentru a împărţi atât povara costurilor, cât şi pe cea a riscurilor care derivă din această criză”, a precizat ministrul Câciu, în cadrul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare, conform Agerpres.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare