sursa foto:  romania.europalibera.org

Tanczos Barna, despre semnarea acordului de la conferința COP26: ‘În România, acest angajament are o semnificație aparte. Noi luptăm împotriva defrișărilor, în sensul reducerii tăierilor ilegale’

Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a precizat că semnarea, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, a „Declarației liderilor pentru păduri și utilizarea durabilă a terenurilor” are o „semnificație aparte” în ceea ce privește România.

Cel mai important eveniment a avut loc, cred, în momentul în care s-a semnat acest angajament mondial pe păduri. S-a făcut diferenţa clară în acest document între defrişare sau despădurire, cred că este termenul cel mai bun pentru acest fenomen de transformare a pădurilor în terenuri agricole definitiv. Acest lucru se întâmplă foarte des în America de Sud, se întâmplă în Rusia, se întâmplă în păduri tropicale şi aceste transformări de fonduri forestiere în teren agricol cu scop comercial şi economic pot afecta grav pe plan mondial acest echilibru fragil. În România, acest angajament are o semnificaţie aparte. Noi luptăm împotriva defrişărilor, în sensul reducerii tăierilor ilegale. La noi, defrişarea înseamnă transformarea pe o perioadă scurtă a terenului respectiv în altceva decât fond forestier şi înseamnă ilegalitate. În America de Sud, în Rusia, în alte ţări această transformare este una legală. La noi, în mod legal nu se poate scoate aproape deloc sau este foarte complicat să scoţi din fondul forestier un teren şi să-l transformi în altceva. La noi se ciupeşte. Se ciupeşte, cred că ăsta ar fi termenul, se fac ilegalităţi în continuare, nu se poate nega acest lucru, dar paşii făcuţi de România sunt importanţi şi sunt deja recunoscuţi şi la nivel european”, a declarat ministrul Mediului.

Ministrul a ţinut să precizeze că datele oficiale arată că suprafaţa de păduri în România a crescut cu aproximativ 200.000 de hectare faţă de 1990, existând studii făcute inclusiv de ONG-uri mondiale care susţin că au apărut suprafeţe de pădure.

„Datele statistice, oficiale, clare, arată că sunt împădurite cincizeci şi ceva de mii de hectare anual în România, împădurite şi reîmpădurite”, a adăugat Tanczos.

El a admis că în acest domeniu este „un fenomen infracţional care trebuie controlat”, subliniind că pedepsele se înăspresc.

Întrebat dacă are încredere în Garda Forestieră, ministrul Mediului a răspuns: „E ca şi cum m-ar întreba cineva dacă am încredere în poliţie şi mi-ar prezenta doar partea negativă”, el subliniind că la „nivel macro” activitatea Gărzii Forestiere este „una benefică, pozitivă, cu excepţiile de rigoare care sunt excepţii la orice instituţie a statului în România”.
Marţi, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, a fost semnată ”Declaraţia liderilor pentru păduri şi utilizarea durabilă a terenurilor”, conform news.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare