amenda record cna

Televiziunea din România care a primit o amendă record! Măsura drastică luată de CNA!

O televiziune din România a primit o amendă record de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Membrii consiliului au votat pentru această măsură drastică în contextul în care postul TV a depășit zilnic, într-o perioadă de o lună, durata maximă permisă pentru publicitate.

Amendă record pentru o televiziune din România

Mai exact, membrii CNA au votat pentru amenda maximă, în valoare de 200.000 de lei, sumă echivalentă cu 40.000 de euro. Pentru televiziunea sancționată, Kanal D, aceasta este o amendă record.

Pe parcursul lunii noiembrie, timp de 29 de zile, Kanal D a depășit durata maximă permisă pentru publicitate. În fiecare zi. Concret, zilnic, între orele 18:00 și 00:00, a difuzat mai multă reclamă decât cele 72 de minute alocate acestui interval orar.

Conform monitorizării CNA, Kanal D a difuzat în plus un total de 23.000 de secunde. Adică 6 ore şi 23 de minute de reclame peste limita maximă permisă.

Amenda de 200.000 de lei, propusă de președintele CNA

Amenda maximă de 200.000 de lei a fost propusă de președintele CNA, Monica Gubernat, care a precizat că poate ar fi nevoie de o schimbare a regulilor pentru aceste încălcări în lege.

Reprezentantul televiziunii Kanal D, Cătălin Băleanu, a explicat că au ajuns în această situația pentru că în prima parte a anului 2023 nu au avut suficiente venituri din publicitate.

El a acuzat un dezechilibru în ceea ce privește constanța comenzilor de publicitate pe parcursul anului 2023, explicând că în prima parte a anului, comenzile au fost sub nivelul estimat, iar spaţiul publicitar nu a putut fi utilizat la nivelul preconizat.

„Pe cale de consecinţă, această situaţie a creat o discrepanţă între veniturile bugetate şi cele efectiv realizate. Spre finalul anului, a devenit posibilă o echilibrare a comenzilor de publicitate cu deficitul înregistrat în prima parte anului şi acesta este motivul pentru care a avut loc depăşirea duratei publicităţii.

Practic, a fost compensat timpul de publicitate nefolosit în prima parte a anului. Decizia de a avea aceste depăşiri a fost una dificilă, iar felul în care postul Kanal D a respectat această prevedere în ultimii ani este cea mai bună dovadă în acest sens. Ultima sancţiune pentru depăşiri ale duratei publicităţii fiind de acum şase ani, din 2018.

Depăşirile nu au fost de natură a deranja, neexistând sesizări în acest sens. Vă rog să aveţi în vedere că postul Kanal D a respectat cu stricteţe durata legală a publicităţii în ultimii şase ani. Iar situaţia depăşirilor din acest raport a fost generată de o conjunctură comercială nefavorabilă cu caracter temporar.”, a spus reprezentantul Kanal D.

Argumentul lui a fost respins categoric de președintele CNA. Monica Gubernat i-a reproșat că reprezentanții televiziunii au încălcat legea cu bună știință. „Cam ce aţi dori de la noi? Să vă înţelegem? V-aţi asumat că aţi încălcat cu bună ştiinţă legea. Cam ce aţi dori de la noi în aceste condiţii? O înţelegere creştinească?”, i-a răspuns reprezentantului Kanal D.

„Nu am vrut să vin în faţa dumneavoastră să vă spun că au fost probleme tehnice şi că a sărit publicitatea dintr-o oră în alta. Aceasta este explicaţia şi contextul în care a avut loc această depăşire.”, a continuat Cătălin Băleanu. Cristina Pocora, membru CNA, i-a răspuns că depășirea a fost șocantă.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare