sursa foto:  twitter

Tensiuni uriașe între Ucraina și Polonia! Kievul acuză că subvențiile agricole poloneze nu sunt conforme cu prevederile OMC

Importurile de cereale ieftine din Ucraina provoacă un nou scandal regional! Oficialii guvernamentali ucraineni lansează acuze dure la adresa Poloniei.

 

Adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka, a declarat că subvenţiile acordate de Polonia fermierilor săi, în semn de răspuns la creşterea importurilor de cereale din Ucraina, nu sunt conforme cu prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

La începutul acestui an, Guvernul de la Varşovia a aprobat acordarea de subvenţii în ideea de a-i ajuta pe fermierii polonezi să concureze cu un aflux de cereale ieftine vine din Ucraina, care s-au adunat în Polonia şi alte state membre UE din Europa de Est, transmite Reuters.

Aceste subvenţii merg dincolo de ceea ce este permis în conformitate cu regulile OMC. Ele pot să pară o evoluţie minoră dar pot fi o sursă de perturbări la nivel mondial„, a declarat Taras Kachka, la o conferinţă organizată de Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) la Londra.

Anterior, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu au mai putut fi exportate pe mare din cauză că porturile ucrainene au fost blocate din cauza războiului.

Statele UE care sunt vecine cu Ucraina s-au plâns

Cu toate acestea, statele UE care sunt vecine cu Ucraina s-au plâns că, odată cu eliminarea tarifelor vamale, au crescut exploziv importurile de cereale ieftine din Ucraina, astfel că producţia locală a devenit neprofitabilă. Toate aceste importuri au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisia Europeană.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a decis că restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia se prelungesc până pe data 15 septembrie, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare