sursa foto:  cotidianul.ro

Trebuie să vă grăbiți- Termenul limită pentru depunea dosarului este 1 aprilie! Mii de români vor primi bani

Legumicultorii mai au la dispoziţie câteva zile pentru a se înscrie în programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate. 

Termenul expiră pe 1 aprilie. „Tomata” este unul dintre cele mai de succes programe ale Ministerului Agriculturii, iar la nivelul judeţului Vaslui zeci de fermieri beneficiază constant de această schemă de ajutor.

Anul acesta, spune Gigel Crudu, şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Vaslui, se va efectua o singură verificare, atât pentru stabilirea suprafeţei însămânţate cu răsaduri, cât şi pentru evaluarea producţiei de tomate înainte de recoltare. De asemenea, valorificarea producţiei de tomate se va executa până la data de 30 iunie 2023, scrie Rador.

Trebuie spus că, la nivelul judeţului Vaslui, sunt câteva zeci de fermieri care accesează constant programul „Tomata” şi care, în total, în perioada unui ciclu de producţie, de exemplu, scot pe pieţele locale peste 200 de tone de roşii proaspete şi cu gustul căutat de cumpărători. Nemulţumirea producătorilor locali, însă este aceea că unii comercianţi le fac concurenţă neloială, întrucât se prezintă ca fiind producători, deşi în realitate marfa lor nu este autohtonă.

Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar. Ultima zi de depunere a documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare), este 14 iulie 2023 inclusiv.

Ca element de noutate, pentru simplificarea aplicării programului, se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în Ciclul I de producție.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare