sursa foto:  profit.ro

Trenuri cu hidrogen, în România! Ministerul Transporturilor a lansat licitația

Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, a lansat o nouă licitaţie pentru achiziţia trenurilor cu hidrogen.

Prima licitație a fost anulată, pentru că nu au fost depuse oferte. Contractul pentru 12 trenuri cu hidrogen este estimat la 4 miliarde de lei, include întreţinerea trenurilor pentru 30 de ani, iar banii sunt asiguraţi prin PNRR, anunță Radio România Actualități.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anulat prima licitație pe 7 februarie 2023 după ce niciun producător nu a depus ofertă, iar ulterior a lansat o consultare de piață pentru a răspunde neclarităților și solictărilor producătorilor, mai ales în ceea ce privește instalațiile, producția și transportul de Hidrogen, România neavând o legislație pentru acest combustibil, notează economedia.ro.

Noua procedură de achiziție se desfășoară cu Clauză Suspensivă, iar contractul trebuie semnat până la vară conform termenelor din PNRR. Mai mult, livrarea nu poate depăși august 2026, borna din PNRR .

Trenurile ar urma să intre pe liniile neelectrificate

Programul de livrare pentru primul tren este cuprins între 18 și 24 de luni de la semnarea contractului în timp ce termenul de livrare pentru întregul lot (12 unități) este cuprins între 24 și 33 de luni de la semnarea contractului cu o cadență de cel puțin 2 rame/lună.

Este prima licitație pentru rame electrice pe bază de pile de hidrogen, trenurile finanțate prin PNRR urmând să circule exclusiv pe linii neelectrificate de scurt și mediu parcurs precum București-Otopeni, București – Pitești – Craiova sau București – Târgoviște.

Ofertele pot fi depuse până pe 8 mai, iar contractul are o durată de 213 luni, 3 livrare și 15 ani garanție.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare