sursa foto:  stirilekanald.ro

Uluitor! În timp ce Marcel Vela declară război interlopilor, un polițist le ia apărarea în instanță

În ultimile zile conducerea MAI  e precocupată de evenimentele private ale românilor, care își fac nunți, cununii și botezuri și mobilizează împotriva lor uriașe forțe polițienești, pe străzi, oamenii legii sunt terorizați de interlopii care încep să preia controlul orașelor de provincie. 

Povestea ruşinoasă în care protagonist este poliţistul Mihai Daniel Lipovanu a avut loc la Paşcani, în vara acestui an. Lipovanu lucrează ca agent la Biroul de Ordine Publică al Poliţiei Paşcani şi, în seara de 4 iulie, era de serviciu. În aceeaşi seară, un interlop de trist renume local, Petrică Amariei (foto), alături de alţi doi prieteni, a intrat cu forţa în casa unei persoane şi a făcut scandal.

Unul dintre prietenii lui Amariei a dat cu piciorul într-un geam şi a suferit răni grave la gambă. A fost dus de amicii săi la Spitalul Municipal Paşcani, mai exact la Unitatea de Primiri Urgenţe. Fiind sub influenţa alcoolului, Amariei a început să facă scandal în spital. L-a ignorat inclusiv pe paznicul unităţii, a început să ţipe la cadrele medicale, cărora le-a spus că dacă nu îi salvează prietenul, îi omoară pe toţi“.

Scandalul a continuat inclusiv în sala de operaţii, unde Amariei a intrat cu forţa, la fel ca şi prietenii săi.

La ora 22.00, patrula formată din agentul de poliţie Daniel Lipovanu şi un poliţist local a fost chemată la spital. Potrivit raportului poliţistului, acolo a observat o persoană cu tatuaj, îmbrăcată cu un tricou negru şi bermude de blugi, care era agresiv cu medicii. Era vorba de Petrică Amariei, căruia poliţistul i-a cerut să iasă din spital, deoarece provoca scandal şi nu purta mască.

„În acele momente inculpatul Amariei Petrică a început să se comporte ireverenţios şi agresiv faţă de persoana vătămată, simulând de mai multe ori că o va lovi cu capul şi pumnul în zona feţei“, se arată în motivarea judecătorilor de la Paşcani.

Magistraţii au mai precizat că poliţistul era timorat de atitudinea violentă a interlopului şi, în loc să îl determine pe Amariei să iasă el din spital, Lipovanu a plecat el de acolo. A fost urmărit de interlop, care l-a avertizat de poliţist că „îl va tăia cu cuţitul atât pe el cât şi pe familia sa, întrucât este „jupânul oraşului“ şi-l va urmări „permanent în oraş“.

Între timp, după ce la Poliţia Paşcani a ajuns vestea că scandalul e provocat de unul dintre „fraţii Amariei“, la spital a mai ajuns o patrulă formată din agent de poliţie şi jandarm. Cei doi au auzit cu urechile lor cum Amariei îl spurca pe Daniel Lipovanu. Te ştiu, te cunosc, eşti din oraş… te tai, te omor pe tine şi familia ta“.

Scena era ireală, potrivit descrierilor judecătorului: în loc să fie pus la pământ pentru că îşi bate joc de o instituţie a statului, Amariei era rugat de pe margine să-şi reconsidere atitudinea faţă de agentul de poliţie Lipovanu Daniel“.

Cu două dosare penale s-a ales în seara de 4 iulie 2020 interlopul Petrică Amariei. Unul pentru scandalul iniţial şi al doilea pentru tărăboiul de la spital. Amariei a fost trimis în judecată pe 1 august 2020, în stare de arest preventiv, pentru infracţiunea de ultraj.

Procesul său a avut loc la Judecătoria Paşcani, poliţistul Daniel Lipovanu având calitatea de parte vătămată în dosar. Dacă în faţa procurorilor Amariei a negat vehement că l-ar fi ultragiat pe agentul Lipovanu, în instanţă, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei, a recunoscut fapta.

Un adevărat şoc pentru judecător şi procurorul de şedinţă a avut loc la ultimul termen de judecată, când avocatul interlopului Amariei a venit la instanţă cu un set de documente în circumstanţiere – aşa cum sunt denumite ele în termeni juridici. În esenţă, e vorba de înscrisuri care să îmbunătăţească imaginea inculpatului, în aşa fel încât judecătorul să îi aplice o pedeapsă mai blândă.

Unul dintre documentele „în circumstanţiere“ depuse de avocatul interlopului a fost şi o declaraţie notarială semnată de poliţistul Lipovanu în care acesta „arată că nu doreşte tragerea la răspundere a inculpatului şi nu are nici un fel de pretenţii civile împotriva acestuia“, după cum se arată în motivarea Judecătoriei Paşcani, obţinută de „Ziarul de Iaşi“.

Conform aceluiaşi document, judecătorul de caz a confirmat situaţia de fapt reţinută în rechizitoriu şi l-a găsit vinovat de ultraj pe Amariei. Cât despre declaraţia notarială a poliţistului, a ignorat-o complet.

„Împrejurarea că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă şi a declarat în cursul judecăţii că nu doreşte tragerea la răspundere penală a inculpatului este total lipsită de relevanţă în contextul infracţiunii supuse judecăţii, a considerat judecătorul, care l-a condamnat la 1 an de închisoare cu executare pe Amariei.

„Rezultă fără putinţă de tăgadă că atitudinea inculpatului, gesturile sale de ameninţare şi ameninţările vizând integritatea fizică a agentului de poliţie, adresate şi familiei acestuia, agent aflat în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au fost de natură a aduce atingere prestigiului autorităţii pe care poliţistul o reprezenta“, a stabilit judecătorul de caz.

Contactat telefonic, agentul Daniel Lipovanu a refuzat să ofere un interviu ziarului pe acest subiect. „Eu nu am zis că vreau tragerea la răspundere, ne-a scris, acesta, textual, pe WhatsApp, apoi a încheiat conversaţia. La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi nu au comentat cazul, informează ziaruldeiaşi.ro

Citeşte şi:

Pun stop traseismului? Un politician ajuns la al 6-lea partid, pe listele lui Ludovic Orban

Scandal de proporții! Guvernul, propuneri controversate la Romgaz: Un controlor de trafic, un specialist în asfaltare și un angajat de la AEP

EXCLUSIV Firma mamei secretarului Violetei Alexandru solicită bani de la Guvern!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare