sursa foto:  bugetul.ro, Facebook

Un bătrân a pierdut 240.000 euro printr-un simplu apel telefonic! Cum a fost păcălit de un bărbat care s-a recomandat angajat al băncii!

Un bătrân a rămas fără sute de mii de euro după ce a fost sunat de o persoană care s-a dat drept un angajat al băncii sale. Infractorii au pus în practică o escrocherie sofisticată pe internet și l-au lăsat pe păgubit fără o întreagă avere.

Este vorba despre un bărbat de 80 de ani care a rămas fără suma de 241.000 de euro după ce a primit un sms care părea că este de la serviciul de asistență clienți al băncii la care avea depozitul. Mesajul primit îl avertiza despre un atac cibernetic asupra dispozitivului său mobil și a conturilor bancare asociate. Dându-și seama că a fost înșelat, bătrânul a depus o plângere la organele abilitate, ceea ce a declanșat o investigație ce a durat un an și a condus la efectuarea a 18 percheziții în regiunile Toscana și Campania, vizând un număr egal de persoane suspectate de implicare într-o fraudă agravată.

Ancheta a fost condusă de Centrul Operațional pentru Securitate Cibernetică din Lombardia, sub îndrumarea Parchetului din Milano. Investigațiile au dezvăluit cum victima, după primirea mesajului text, a fost contactată prin telefon de un presupus operator al serviciului antifraudă al băncii, care l-a convins să-și transfere economiile în conturi sigure pentru a preveni retragerile neautorizate. 11 din cei 18 suspecți identificați aveau antecedente penale, inclusiv pentru infracțiuni de același gen.

Citește și: Românii pot rămâne fără bani în conturi! A apărut un nou mod de înșelăciune: „Apreciază postări pentru bani!”

Infractorii locuiau în diverse localități din Italia, incluzând șapte persoane în Agro Aversano, opt în Napoli, două în Battipaglia și una în Livorno. Cercetările efectuate asupra telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice confiscate de la suspecți au furnizat oamenilor legii din Milano dovezi suplimentare privind amploarea activității ilegale. Acest caz evidențiază riscurile tot mai mari ale infracțiunilor cibernetice și necesitatea ca cetățenii să fie extrem de vigilenți în protejarea informațiilor personale și financiare. Autoritățile statului continuă să investigheze și să combată rețelele de crimă organizată care folosesc tehnologia pentru a comite fraude, scrie rotalianul.com

Vezi și: Atenție români! Veți rămâne fără bani! O nouă metodă de înșelăciune a făcut deja victime

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare