sursa foto:  Captură video Facebook

Un fost ofițer de informații maghiar atenționează: Viktor Orban ar putea primi chiar compensații teritoriale din partea lui Putin, dacă Rusia câștigă în Ucraina

Un fost ofițer de informații, în prezent profesor la o universitate din Budapesta, Peter Buda, a atenționat, într-un podcast, că premierul Ungariei, Viktor Orban, vrea noi teritorii pentru țara sa.

Astfel, pentru a-și atinge scopul, premierul maghiar mizează pe o nouă ordine instaurată de Rusia lui Vladimir Putin în Europa, în cazul unei victorii în Ucraina, informează G4Media.ro.

Întrebat despre motivele pentru care Viktor Orban laudă sistemele totalitare din Rusia și China, Peter Buda a declarat:

Cred că în spatele acestui lucru a stat în esență o politică externă și un calcul strategic foarte greșit din partea conducerii politice maghiare, al cărui aspect foarte important a fost că ne bazăm pe succesul ambițiilor imperiului rus, și legăm o alianță ideologică cu așa numita internațională neagră reprezentată de Putin, prin care întărim în Europa tabăra puterilor politice care apare ca apărător al valorile conservatoare, tradiționale, și așteptăm, ca aceste puteri să se unească, și practic să constituie o nou structură geopolitică, cel puțin în Europa. Deci, SUA sunt împinse în afara Europei, din arhitectura de securitate europeană, și în mai multe cazuri granițele Europei se vor redesena, și din aceasta, noi, ca stat, vom ieși în avantaj”.

„Într-un anumit context, țara poate primi chiar compensații teritoriale”

Întrebat dacă asta înseamnă că Viktor Orban speră ca Ungaria Mare să fie restaurată, Peter Buda a spus: „Nu știu dacă toată Ungaria Mare, dar într-un anumit context, țara poate primi chiar compensații teritoriale”.

Mai mult, Buda a explicat și de ce calculul premierului Viktor Orban este unul eronat: „Evident, acesta poate fi un calcul de politică externă, cred însă că a te baza doar pe faptul că Rusia, dar chiar și China, vor prelua conducerea lumii, cred că este un lucru foarte greșit chiar și acum. Din starea actuală a războiului, se poate vedea că cine mizează pe un succes militar al Rusiei greșește foarte profund. Trecutul apropiat, reacția SUA și a Vestului, ne sugerează că aceștia, mai ales SUA, dacă iau ceva foarte în serios, este războiul, și aici nu există scuză.

Asta nu înseamnă că trebuie să devii pro-America, chiar nu este ca o sabie cu două tăișuri. Ori suntem vasalii rușilor, ori suntem vasalii Statelor Unite, ei bine nu trebuie să devenim vasalii niciunuia. Dar această situație, ce ne-a condus până aici, eu nu o calific ca fiind o echilibristică, ci o eroare foarte gravă”.

Peter Buda este prima voce autorizată din Ungaria care atrage atenția că premierul Viktor Orban urmărește redesenarea granițelor în Europa.

Viktor Orban și restul alți înalți oficiali maghiari se întrec în declarații și gesturi cu caracter revizionist. Ultimul exemplu datează de săptămâna trecută, când președintele Ungariei, Katalin Novak, a făcut declarații cu caracter revizionist, chiar în România. „Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!”, a scris Novak, pe Facebook, după ce a participat la pelerinajul din Șumuleu Ciuc, fraza fiind o parte din imnul secuilor.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare