sursa foto:  cancan.ro

Varujan Vosganian bate cu pumnul în masă: ‘România trebuie să iasă, odată pentru totdeauna, din captivitatea monitorizărilor de tot felul, a voinței sau bunăvoinței altora care să decidă pentru noi’

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, co-președinte al partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), declară că rezultatul de mâine indiferent care ar fi acesta, arată că România a fost pusă, în aceste zile, ”într-o situație umilitoare, de neacceptat”.

Acesta a mai transmis și că țara noastră nu poate fi ”un student care să aștepte cu sufletul la gură rezultatul examenului”, iar poziția Austriei nu ar trebui să mire pe nimeni.

”Indiferent de rezultatul de mâine, privind aderarea la spațiul Schengen, țara noastră este pusă, în aceste zile, într-o situație umilitoare, de neacceptat.

Faptul că România îndeplinește criteriile de aderare la Spațiul Schengen ține de domeniul evidenței. Nu e de mirare poziția Austriei care, nu de azi, de ieri, s-a opus, în momentele noastre sublime, unității statale și consolidării națiunii române.

Ceea ce e, însă, surprinzător e faptul că niciun alt șef de stat și de guvern din Uniunea Europeană nu a considerat necesar, dintr-o minimă solidaritate, să ia atitudine împotriva Austriei, sancționând această poziție răuvoitoare și, în cele din urmă, oneroasă și lăsând, în schimb, România să facă anticameră la cancelariile unor state europene care ne-au pus răbdarea, dar și demnitatea la grea încercare”, declară Varujan Vosganian, pentru Gândul.

”România nu e un student care să aștepte cu sufletul la gură rezultatul examenului, cerșind bunăvoința examinatorilor, ci un stat suveran, unul dintre cele mai mari ale Uniunii Europene, cu tradițiile și valorile sale, cu o istorie din care ne-am luat partea noastră de suferință, în timp ce alții își luau partea lor de câștig”

Co-președintele ALDE consideră că o împărțire a Uniunii Europene între ”supraveghetori și supravegheați” trebuie să înceteze, iar România, în ultimă instanță, nu este ”vasalul nimănui”.

România este un stat ”demn, egal celorlalte state ale Uniunii Europene”, iar o ”captivitate a monitorizărilor” ar trebui să înceteze.

”Împărțirea Uniunii Europene în supraveghetori și supravegheați trebuie să înceteze. Zidul Berlinului a fost dărâmat odată pentru totdeauna și orice tentativă de a diviza iarăși Europa prin aroganță și egocentrism nu trebuie permisă.

În aceste condiții, aderarea României la Spațiul Schengen capătă o dimensiune simbolică. Înseamnă respectul acordat unui stat partener în construcția europeană, ale cărui aspirații pro-europene au fost răspicat exprimate.

România trebuie să iasă, odată pentru totdeauna, din captivitatea monitorizărilor de tot felul, a voinței sau bunăvoinței altora care să decidă pentru noi. Statul român nu este vasalul nimănui, ci un stat demn, egal celorlalte state ale Uniunii Europene”, a mai declarat Varujan Vosganian, conform gândul.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare