sursa foto:  digi24.ro

Vasile Blaga, despre atitudinea Austriei: ‘Dacă cineva iese în câștig din această poziție a lor, iese Putin. România nu are voie să se tocmească. Nu merită să stăm în genunchi’

Europarlamentarul PNL Vasile Blaga a criticat dur refuzul Austriei de a nu accepta România în Spațiul Schengen: ”Dacă cineva iese în câștig din această poziție a lor, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România, și în Bulgaria. Nu ai cum să nu îți pui întrebările astea”.

 

Vasile Blaga a declarat că toată această situație, adică, refuzul Austriei de a accepta România și Bulgaria în Spațiul Schengen, va crea doar frustrare în cele două țări.

„Să fii cancelar, să fii ministru de intrerne, și să minți. Frontex spune că România își face treaba cu brio. Nu și-o fac Austria și Ungaria, nu și-o face Croația (…) Cred că sunt amândoi niște oameni mici politic pentru că apelează la astfel de minciuni”, a susținut fostul ministru de interne, despre problema migrației ridicată de oficialii austrieci.

Vasile Blaga a vorbit și despre adevăratele motive care ar putea sta în spatele unei astfel de decizii. Acestea ar fi politica internă, presiunile economice și influența Rusiei.

„Sunt mai mulți factori în spatele deciziei. Unul l-am întâlnit cu ani în urmă la Sarkozy care era minstru de interne. Stătea foarte prost în sondaje și s-a gândit că dacă ridică problema romilor reușește să ducă voturile extremei drepte spre el.

Nu numai că nu a reușit, dar au ajuns să nu mai fie băgați în seamă republicanii în Parlamentul European. Este pe locul 3 acum în preferințele electoratului partidul domniei sale.

Auzeam și despre problemele economice, la referirile cancelarului austriac, sună a „Hoții strigă hoții”, că atâtea investiții au avut în România și n-au avut nicio problemă.

Nu știu dacă ei s-au achitat atât de bine de toate obligațiile post-privatizări. Dar nu cred că cineva din statul român și-a permis să îi amenințe în vreun fel.  Acum, eu nu pot să nu observ niște realități.

Aproape toți, politicieni austrieci cu mici excepții în ultimii 30 de ani, indiferent de culoarea politică, după ce și-au încheiat mandatul de cancelar, de ministru de finanțe, sau ministru de externe, nu știu cum s-a făcut că toți sunt salariați ai diferitelor firme rusești, așa, din întâmplare.

Că și domnul cancelar, după ce a început războiul din Ucraina, s-a grăbit să meargă la Putin. Dacă cineva iese în câștig din această poziție a lor, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România, și în Bulgaria. Nu ai cum să nu îți pui întrebările astea”, a declarat Vasile Blaga.

„România își face treaba, trebuie să intre în Schengen”

Europarlamentarul PNL mai precizează că oamenii de afaceri din Austria au beneficiat de un mediu corect pentru desfășurarea afacerilor în România și că indiferent „dacă în discuție e Schengen, nu merită să stăm în genunchi.”

„Eu cred că și așa au beneficiat preferențial de prea multe. Nu au decât să respecte toate normele din România și din UE să își dezvolte afacerile. Dar, dacă de exemplu nu încep exploatarea gazelor din Marea Neagră, păi atunci e obligația statului român să ridice licența.

Ori e lege, ori tocmeală. Eu cred că România nu are voie să se tocmească. Ar fi momentul să nu mai stăm, că toată lumea ne-a cam acuzat și în țară și aici, că am cam stat în genunchi.

Chiar dacă în discuție e Schengen, nu merită să stăm în genunchi”, a spus acesta.

Vasile Blaga este de părere că indiferent de decizia de azi, România va intra în 2023 în Schengen.

„România își face treaba. Trebuie să intre în Schengen. Așa lobby pentru România nu prea am văzut în ultimul timp și eu cred că în 2023 vom fi membri ai spațiului Schengen”, a mai declarat europarlamentarul PNL, potrivit Digi24.ro., citează Gândul.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare