lege

sursa foto:  gazetadecluj.ro

Veste bună pentru angajații cu datorii la creditori. De ce beneficii ar putea avea parte

E super veste pentru toți angajații ce au rețineri salariale din cauza datoriilor acumulate la mai mulți creditori.

În cazul în care un angajat are mai multe datorii, la mai mulți creditori, pentru care angajatorul trebuie să facă rețineri salariale, acele rețineri vor putea totaliza maximum o treime din salariul net, conform unui proiect de lege ajuns recent la Senat pentru dezbatere și aprobare. Este vorba de executări silite pentru datorii nefiscale.

„Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși o treime din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel”, scrie în propunerea legislativă de modificare a Codului de procedură civilă, în condițiile în care, în prezent, limita maximă este de jumătate din salariul net.

În același timp, dacă vorbim de alte datorii în afară de obligația de întreținere și alocația pentru copii, reținerile salariale vor putea fi făcute în limita unui sfert din salariul net. În prezent, limita maximă este de o treime din salariul net.

În fine, mai este prevăzută o modificare și în ceea ce privește persoanele care au venituri sub nivelul salariului minim net: „Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depăşeşte o treime din acest cuantum”. Actualmente, se face referire la o limită maximă de jumătate din acel cuantum.

Conform inițiatorilor, schimbările de mai sus sunt necesare pentru a permite persoanelor executate silit, pentru datorii nefiscale, să aibă destui bani pentru a supraviețui de la o lună la alta.

Salariul net este suma care ajunge efectiv la angajat, după scăderea taxelor ce se plătesc la stat. Salariul brut este salariul net plus taxele salariale, conform avocatnet.ro.

Citește și:

Veste mare! O nouă categorie de angajați va avea parte de condiții de muncă speciale

Vești importante pentru mii de români! Banii se vor acorda începând cu luna decembrie

SURSE Panică în Sistem! Val de pensionări în Poliție

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare