sursa foto:  botosaninews.ro

Vești bune! Din luna mai o nouă categorie de persoane se va putea asigura în sistemul public de sănătate

Luna mai vine cu vești bune pentru ceu care nu se puteau asigura în sistemul pubilc de sănătate! 

Este vorba despre zilieri. Începând cu data de 1 mai 2019, zilierii vor avea opțiunea de a se asigura în sistemul public de sănătate, conform unei ordonanțe de urgență publicate vineri în Monitorul Oficial. În prezent, zilierii nu au posibilitatea de a-și face o asigurare de sănătate, iar această ordonanță introduce opțiunea de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Vineri a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative care a introdus, printre altele, opțiunea pentru zilieri de a plăti CASS. Această prevedere se va aplica începând cu data de 1 mai 2019, scrie avocatnet.ro.

Cei care lucrează cu ziua se vor putea asigura la sănătate și astfel vor putea beneficia de serviciile medicale ale pachetului de bază din sistemul sanitar public, conform ordonanței. În momentul de față, zilierii nu se pot asigura la sănătate, dar se pot asigura opțional pentru pensii, șomaj și accidente de muncă și boli profesionale.

Astfel, dacă doresc, zilierii vor putea plăti CASS pentru a fi asigurați la sănătate. Totuși, muncitorul nu va fi asigurat pentru accidentele de muncă și bolile profesionale. Dar, în situația în care se întâmplă un accident sau o boală profesională, beneficiarul activității (angajatorul zilierului) va fi cel care va suporta cheltuielile îngrijirilor medicale.

Pentru a deveni asigurați, zilierii vor trebui să depună la Fisc declarația unică pentru persoanele fizice și să achite pe cont propriu CASS. În prezent, Codul fiscal prevede că CASS-ul are o cotă de 10% din venitul brut.

Citește și:

EXCLUSIV Aflată în Costa Rica, Elena Udrea încasează o lovitură devastatoare! Ion Țiriac i-a dinamitat afacerea

Vești uriașe pentru mii de români! Veți plăti mai putin pentru această taxă

Vești bune pentru români! Schimbare majoră făcută de Banca Transilvania

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare