sursa foto:  oradesibiu.ro

Vești bune pentru elevi și studenți! Guvernul ar putea crește bursele școlare

Vești bune pentru elevi și studenți! Potrivit unui proiect de hotărâre, discutat la Guvern, ar putea crește valoarea burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, iar în cazul acesteia autoritățile locale vor putea majora sumele dacă au bani.

“În semestrul I al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de 100 lei”, scrie, mai exact, în proiectul de HG discutat vineri de Executiv.

Apoi, proiectul de HG prevede majorarea valorii minime a burselor acordate elevilor din țara noastră. Mai exact, de anul viitor, adică din cel de-al doilea semestru al anului școlar 2021-2022, elevii vor putea primi următoarele sume:

  • 500 de lei – pentru bursa de performanță,
  • 200 de lei – pentru bursa de merit,
  • 150 de lei – pentru bursa de studiu și pentru cea de ajutor social.

În toate cazurile, în funcție de bugetele pe care le au la dispoziție, primăriile vor putea lua decizia majorării burselor primite de elevi.

Nu a fost propusă majorarea în primul semestru din acest an școlar, așa cum se subliniază în nota de fundamentare a proiectului, deoarece „bugetele locale se aprobă pe an calendaristic, iar bursele se acordă pe an școlar (care cuprinde doi ani calendaristici)”, iar bugetele pe anul acesta au fost deja stabilite și majorarea burselor n-a prinsă în ele.

Acum doi ani s-a decis, prin Legea nr. 38/2019, ca valoarea minimă a tuturor burselor primite de elevi, respectiv bursa de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, să fie stabilită anual prin hotărâre de Guvern, nu de către autoritățile locale, așa cum era înainte.

Astfel, acum este a doua oară când se stabilește valoarea minimă a burselor pe care le primesc elevii în cursul unui an școlar.

Atenție! Măsurile cuprinse în proiectul de HG nu se aplică acum. Pentru asta, proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, informează avocatnet.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare