Vești bune pentru românii care primesc ajutor social! Acesta va putea fi cumulat cu salariul

Vesti importante! Potrivit unui OUG publicat în Monitorul Oficial, persoanele care primesc ajutor social îl vor putea cumula cu salariul timp de șase luni, după ce se angajează.

 

Ne referim la OUG 101/2021, care a modificat aseară Legea venitului minim garantat (416/2001). Deși ordonanța este deja în vigoare, noua regulă se va aplica efectiv după ce Guvernul, în următoarea perioadă, va modifica, prin hotărâre, normele procedurale ale Legii 416/2001.

Concret, se introduce posibilitatea de menținere a acordării ajutorului social pentru o perioadă de șase luni de la data angajării unei persoane ce primește ajutor social. Regula se va aplica cu condiția semnării unui contract de muncă pe o perioadă de cel puțin 24 de luni.

În situația în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni, acordarea ajutorului social se prelungește pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării”, prevede OUG 101/2021. Conform autorităților, această facilitate se introduce pentru a stimula angajările și pentru a evita dependența de ajutorul social.

Cu toate acestea, trebuie precizat că cei care vor fi concediați disciplinar (pentru o abatere gravă sau pentru abateri repetate), înainte să treacă cele șase luni de cumul de venituri, vor trebui să dea înapoi banii de ajutor social. Într-o asemenea situație, fostul beneficiar de ajutor social va trebui să aștepte 12 luni pentru a mai putea să ceară din nou ajutor social.

E bine de știut că, în martie 2021, la Parlament a ajuns un proiect de lege asemănător, ce prevede că persoanele care primesc ajutor social vor putea să-l cumuleze cu salariul timp de trei luni după angajare. Acesta a trecut de Senat și acum se află la Camera Deputaților. Însă, din moment ce Guvernul s-a mișcat mai repede și a introdus facilitatea prin OUG (într-o formă mai avantajoasă), probabil că proiectul de lege va fi respins.

Atenție! OUG 101/2021 este în vigoare din 16 septembrie, dar noua regulă privind cumulul ajutorului social cu salariul se va aplica efectiv abia după ce Guvernul va modifica prin HG normele procedurale ale Legii venitului minim garantat, informează avocatnet.ro

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare