sursa foto:  click.ro

Vești importante pentru românii care vor să se pensioneze: Cine și cum poate plăti pentru cumpărarea vechimii în muncă

Vești importante pentru toți românii care își doresc ieșirea la pensie! În țara noastră, pentru a beneficia de pensia de stat, sunt necesare o serie de condiții, printre care vechimea în muncă, vârsta de pensionare și stagiul complet de cotizare. Persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru până la finalul lunii august 2023.

 

Cumpărarea de vechime în muncă. Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă pentru a beneficia de pensie. Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu a oferit informații pe această temă.

Cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face, până la finalul lui august 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta. În condițiile în care și în 2022 mecanismul ce permite completarea stagiului de cotizare la pensie este disponibil, prezentăm o serie de întrebări și răspunsuri extrem de utile celor interesați.

Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că persoanele care vor să-și completeze a stagiului minim de cotizarea a stagiului maxim de cotizare este de ”șase ani, față de actualul act normativ care se limita la cinci ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactivă în interval de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani„.

Prin urmare, a adăugat Daniel Baciu, ”acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale, încheind un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii de care aparțin persoanele respective, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a spus recent  directorul CNPP.

În privința sumelor care trebuie plătite, Daniel Baciu a precizat că, potrivit legislației, contribuția de asigurări sociale este de 25%, procent care se aplică la salariul pe care îl avem. ”În momentul de față, la salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei. În funcție de perioada pe care vrem să o cumpărăm, achităm suma corespunzătoare. Trebuie făcută însă o precizare: este vorba doar de o singură categorie din sistemul public de pensii pentru care putem să aplicăm pentru a cumpăra această vechime în muncă, respectiv cea pentru limită de vârstă”, a spus interlocutorul postului de televiziune menționat.

Sumele pot fi plătite și în rate

Important de știut este, de asemenea, și faptul că ”sumele pot fi plătite și în rate. Se face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliu persoanele în cauză și această sumă poate fi plătită și în rate”, a subliniat Daniel Baciu.

Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. În declarație menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.

Câți bani trebuie scoși din buzunar:

  • 1 lună – 638 lei
  • 12 luni – 7656 lei
  • 24 luni – 15 312 lei
  • 48 luni – 30 628 lei

Cum se verifică vechimea acumulată:

Pentru a putea verifica diverse infromații despre anii acumulați sau dacă angajatorii ne-au plătit contribuțiile este necesar că avem deschis un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Din păcate, pe site-ul CNPP contul online se poate deschide numai după ce a fost depusă fizic o cerere la casa de pensii de care beneficiarul aparține.

Cererea se completează cu datele cerute în formularul de creare a contului și care se regăsește pe site-ul CNPP.

Formularul va conține următoarele date de identificare:

  • Numele și prenumele
  • CNP-ul
    Adresa de e-mail
    Act de identitate
    Adresa de domiciliu.

Dupa finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

După ce documentul este semnat olograf colicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casă teritorială de pensii, împreuna cu actul de identitate în original și copie sau, după caz, cu documentele justificative în original și copie  pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra  contul.

Cererea va fi procesată si aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator și parolă) solicitantului, pe e-mailul specificat în cerere.

După ce am obținut datele de acces

După ce au fost primite datele de acces pe e-mail persoana se poate identifica în contul de utilizator din site-ului CNPP. Se va apasa pe butonul pe care scrie ”autentificare”, situat in partea dreapta, sus a paginii site-ului.

Aici se vor introduce numele utilizatorului și parola, iar apoi se  va apasă pe butonul pe care scrie tot ”autentificare”.
După acest pas urmează o nouă pagină unde există un meniu în partea stângă unde există și o opțiune care se numește „Datele mele din sistemul public de pensii”.

După accesarea acestei opțiuni se deschide o nouă pagină unde se pot verifica documentele cu stagiile lunare de cotizare înregistrate in evidențele Casei Naționale de pensii începând cu luna aprilie 2001. Există și un document cu stagiile anuale de cotizare începând cu aprilie 2001, depinde ce vrea să verifice utilizatorul.

După selectarea acestei noi opțiuni se poate da click pe butonul nou apărut pe care va scrie ”Generează raport actualizat”.

Mai există o secțiune numită: „Informații din carnetul de muncă”, în cazul în care utilizatorul vrea sp verifice vechimea în muncă anterior termenului aprilie 2001. Și în acest caz va apărea butonul cu „Generează raport actualizat”.

După selectarea opțiunii de generare a raportului vor fi necesare în jur de 15 minute ca acesta să apară în contul solicitantului.

Totodată, solicitantul va primi și un e-amil în care va fi informat că poate descărca raportul ori rapoartele care privesc vechimea în muncă. Documentul va fi disponibil in format PDF chiar în cadrul paginii în care s-a cerut generarea rapoartelor.

Citește continuarea pe www.romaniatv.net

Vezi și:

Important! Acestea sunt ultimele zile în care românii își pot recupera banii plătiți pentru aceste amenzi

Bătut de bodyguardul lui Mitică Dragomir, Marian Ceaușescu anunță că va merge și peste Clotilde Armand, dacă aceasta va ajunge în instanță

Lovitură cruntă pentru milioane de șoferi! Poliția Locală va beneficia de puteri sporite

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare