alocatii copii

sursa foto:  romaniatv.net

Vești importante pentru toți românii! Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor

Veste importantă! Anul acesta, alocațiile tuturor copiilor trebuiau dublate, conform unei legi date de Parlament. Dar președintele a trimis la reexaminare legea și, astfel, alocațiile ar urma să crească de la începutul anului viitor.

Conform legislației în vigoare, în ianuarie 2021, ar trebui să se aplice următoarea etapă de majorare a alocațiilor pentru copii, urmând, în luna iulie, o alta. Dublarea în cinci etape a alocațiilor e prevăzută în OUG 123/2020, document apărut în august. Cu toate că majorarea are loc în ianuarie, plata efectivă a sumei majorate se va face în februarie 2021.

Asta înseamnă că alocațiile vor trebui să ajungă la 427 de lei, în cazul copiilor cu vârsta de până la doi ani sau al celor cu handicap (vârsta cuprinsă între trei și 18 ani), și de 214 lei, în cazul celor cu vârsta între doi și 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

În prezent, alocațiile au valoarea de 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani în cazul celor cu handicap) și 185 de lei pentru copiii care au o vârstă de până la 18 ani.

Cum s-a ajuns aici:  Parlamentul a stabilit prin lege ca alocațiile copiilor să fie dublate din februarie 2020, cu plata efectivă a alocațiilor majorate începând din martie. Apoi, Executivul a amânat măsura (prin OUG) până în august, dar Parlamentul a respins prin lege această ordonanță, pentru ca măsura să se aplice mai repede, nu din august.

Ulterior a apărut OUG 123/2020, care prevede ca alocațiile să fie dublate în cinci etape. După asta, la final de august, Parlamentul a respins OUG 123/2020, prin care se făcea mărirea etapizată a alocațiilor, în locul dublării acestora, așa cum se decisese inițial în Parlament. Legea de respingere a ordonanței a trecut și pe la Curtea Constituțională, iar în noiembrie, când ar fi trebuit promulgată, președintele a decis să o trimită înapoi în Parlament la reexaminare.

Pe de altă parte, așa cum fusese stabilit în noiembrie 2019, la începutul lui 2020, valorile alocațiilor au fost majorate cu rata medie anuală a inflaţiei înregistrată în 2019 (3,8%, conform Institutului Național de Statistică), adică cu 6 lei (la suma de 150 de lei), respectiv 11 lei (la suma de 300 de lei).

Alocațiile vor fi majorate din nou cu rata medie anuală a inflației în ianuarie 2023, deoarece, pe lângă dublarea etapizată a alocațiilor, OUG 123/2020 stabilește și această amânare.

Așadar, ținând cont de faptul că e greu de crezut că vom avea un Parlament funcțional până la sfârșitul anului, pentru a putea reexamina legea de respingere a ordonanței care stabilește dublarea etapizată a alocațiilor (OUG 123/2020), majorarea se va face, în continuare, potrivit acesteia, informează avocatnet.ro

Citește și:

Decizia luată de Ministerul Muncii! Beneficii uriașe pentru o nouă categorie de români

Anul 2021 vine cu vești proaste! Mii de români vor scoate mai mulți bani din buzunar

Operațiune demarată de Guvernul PNL: ‘Cotețele de găini’ ce vor fi instalate în spitale!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare