sursa foto:  economica.net

Vești mari! Camerele video ale șoferilor ar putea fi folosite de poliție pentru amenzi

Camerele video instalate pe bordul mașinilor de către șoferi vor putea fi folosite de către Poliția Rutieră pentru sancționarea șoferilor care încalcă prevederile Codului Rutier, în cazul în care plenul Camerei Deputaților va adopta un proiect de lege care acum se află în dezbaterea comisiilor.

Până acum, legislația nu permite aplicarea amenzilor decât în urma constatării directe de către agentul de poliție sau prin folosirea unor mijloace tehnice omologate.

Proiectul inițiat de doi parlamentari USR prevede posibilitatea ca cei care încalcă legislația privind circulația pe drumurile publice să fie amendați și în urma imaginilor obținute de către ceilalți participanți la trafic prin camerele video instalate la bord, chiar și în cazul în care acestea nu sunt omologate. Singura condiție pusă este ca șoferul care a realizat filmarea să depună și o declarație scrisă în care să descrie modul în care a fost încălcată legea de către alți participanți la trafic.

Vor putea fi folosite și imaginile de pe camerele instalate de administrațiile publice locale. Pentru a putea fi utilizate în sancționarea contravenienților, imaginile furnizate de ceilalți șoferi trebuie să arate cu claritate numărul, culoarea și marca autoturismului, precum și ora și data realizării filmării.

 

Inițiatorii justifică proiectul de lege prin numărul mare de accidente rutiere provocate de șoferii neatenți sau turbulenți și invocă situația din Marea Britanie unde înregistrările video făcute de șoferi pot fi încărcate pe un portal online, la care trebuie anexat un formular electronic. Acestea sunt distribuite automat către secțiile de poliție pe baza cărora s-a petrecut incidentul rutier, potrivit dcbusiness.ro

Vezi și

Frații Dedeman au dat lovitura! Ce vor înființa cei doi și pe cine vor avea alături

Lovitură: Anomalia cu care se confruntă clienții RCS&RDS! Trebuia să se întâmple de la 1 aprilie

Renaște un brand istoric românesc! După trei decenii, revine în forță pe piață

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare