sursa foto:  economica.net

Vești triste continuă să vină de la Guvern pentru români. Plata acestor sume de bani a fost amânată pentru anul 2022

Guvernul României a decis să amâne pentru 1 ianuarie 2022 acordarea primelor de comercializare de până la 20.000 euro pentru producătorii agricoli. Decizia a fost adoptată printr-o OUG oficializată la finalul anului trecut.

 

Schema de ajutor viza sume anuale cuprinse între 10.000 şi 20.000 euro, în perioada 2021-2023, iar primele puteau fi acordate atât de persoanelor fizice, cât şi de firmelor şi întreprinderile individuale ori familiale.

Legea 236/2020 trebuia să se aplice în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2023, însă OUG nr. 225/2020 a amânat data de începere pentru 1 ianuarie 2022.

Legea prevede acordarea, la cerere, a unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescăreşti şi de acvacultură atât pentru persoanele fizice (inclusiv cele autorizate și titularii de întreprinderi individuale și familiale) și juridice din România, care îndeplinesc următoarele condiții (cumulativ):

  • dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
  • posedă atestat de producător sau documente de înregistrare ori licență de acvacultură sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;
  • comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură din producția proprie; produsele agricole primare vor fi considerate legumele, fructele, strugurii, cerealele, animalele vii, păsările, laptele, ouăle, mierea de albine, ciupercile de cultură și hameiul; produsele pescărești și de acvacultură vor fi considerate cele enumerate în anexa I la Regulamentul european 1.379/2013;
  • fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură ori licență de pescuit comercial, după caz.

Valoarea primei de comercializare (producătorii nu vor putea cere prima depășind limita capacității proprii de producție) va fi calculată astfel:

  • contravaloarea în lei a 200 euro/ tonă/ 10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare; prima nu poate fi mai mare de 20.000 de euro anual/beneficiar;
  • contravaloarea în lei a 100 euro/ tonă/ 10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum; nu poate depăși 10.000 de euro anual/beneficiar.

„Chiar dacă fermierii români au reușit să crească, de la un an la altul, producțiile, atât cantitativ, cât și calitativ, aceste produse agricole (autohtone – n. red.) nu au o prezență pe măsură și în piața oficială. În același timp, produse care provin din import beneficiază de susținerea logistică și financiară a statelor de origine pentru a penetra piața românească și a comercializa produse agricole, de multe ori prin proceduri specifice dumping-ului comercial (…). Prezenta propunere legislativă își dorește să stimuleze intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole românești în circuitul comercial oficial (…)”, susțineau inițiatorii Legii 236/2020.

Legea mai prevede că cererea pentru acordarea primei se va depune, împreună cu unele documente justificative, la centrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în a cărui rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma. Apoi, banii vor veni în 30 de zile de la depunerea solicitării, prin mandat poștal sau virament într-un cont bancar. Însă, toate acestea se vor aplica de la începutul anului viitor, dacă Guvernul nu va emite o altă ordonanță de urgență pentru amânarea aplicării legii, conform avocatnet.ro.

Citește și:

Scandalul dintre polițiști și Guvern continuă: ‘Este mai gravă decât înghețarea drepturilor salariale’

Bătaie de joc? Clotilde Armand trebuie să dea explicații! Parcul Elisabeta Rizea, inaugurat de Armand pe final de 2020, se află în litigiu?

Mare atenție, șoferi! Au loc schimbări importante în acest an

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare