sursa foto:  click.ro

Vești uriașe pentru mii de români! Se reduce vârsta de pensionare

Vești importante pentru mii de români! Potrivit unui proiect de lege semnat de președintele Klaus Iohannis, noi localități vor fi adăugate pe lista celor care dau posibilitatea persoanelor ce au locuit acolo cel puțin trei decenii să aibă parte de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani.

 

Proiectul de lege ce a fost promulgat joi va adăuga, după ce va intra în vigoare, alte trei localități la lista celor poluate, locuitorii acestora și cei din apropierea lor (cei de pe o rază de opt kilometri) putând să iasă la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

Mai exact, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și cei din Turburea, judeţul Gorj, din Borsec, judeţul Harghita, și cei din Grinţieş, judeţul Neamţ.

Legea pensiilor (263/2010) prevede că cei ce au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.

Extinderea listei localităților poluate este necesară, potrivit parlamentarilor, deoarece în comuna Grinţieş este cel mai mare zăcământ de uraniu din întreaga ţară, exploatat până în anii 2000, iar în localitatea Borsec a funcționat, ani la rând, mina cu același nume, iar din cauza activității de extracție, preparare și ardere a cărbunelui, oamenii din zonă au fost expuși noxelor și pulberilor cu efect nociv asupra organismului.

Cea mai recentă modificare a listei localităților poluate în care se poate ieși mai devreme la pensie a avut loc la sfârșitul lunii mai, fiind, după calculele redacției noastre, cea de-a opta din ultima perioadă, conform avocatnet.ro.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie publicat în Monitorul oficial.

Vezi și:

Situație dură! Românii care comit această faptă vor primi amenzi de până la 6.000 de lei

Ministrul Apărării: ‘Mi-a fost ușor rușine când am dezvăluit pensia minimă a militarilor. Pensia militară minimă comunicată de noi oficial este de 1.052 de lei’

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, desființează USR-ul și pe artizanul PNRR-ului: ‘Nu pot să accept ca printr-o decizie politică să pui gaj pensiile militarilor și, în general, pensiile românilor’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare