“Viitorul Europei este al statelor suverane” – prima conferinta europeana organizata in Romania pe tema importantei pastrarii suveranitatii nationale

Pastrarea suveranitatii nationale, precum si respectarea drepturilor fundamentale sunt doua teme majore privind viitorul Europei ce vor fi abordate pe data de 26 februarie, la Bucuresti, in conferinta europeana “Viitorul Europei – o noua speranta” organizata de Grupul europarlamentar al Conservatorilor si Reformistilor Europeni (ECR), din care face parte si PNTCD. 

Prima tema a conferintei din Bucuresti este “Viitorul Europei este al statelor suverane”, fiind urmata de “Viitorul Europei inseamna mai mult control local” si de “Viitorul Europei este protejarea drepturilor fundamentale”. 

Conferinta ii va avea ca participanti pe co-presedintii grupului europarlamentar ECR Ryszard Legutko si Raffaele Fitto, presedintele ECR Institutional Policy Working Group Prof. Zdzisław Krasnodębski, europarlamentarii Angel Dzhambazki (Bulgaria) si Cristian Terhes, precum si pe presedintele PNTCD Aurelian Pavelescu. 

De asemenea, la conferinta vor participa si avocat Silvana Racoviceanu, Vicepresedinta a Asociatiei pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor, avocat Silvia Uscov si avocat Elena Radu. 

La conferinta va mai interveni direct din Polonia si Władysław Ortyl, Presedinte al Regiunii Podkarpackie si Presedinte al Grupului ECR in Comitetul Regiunilor.

Conferinta incepe la ora 19, ora Romaniei, si va fi transmisa live pe Facebook pe paginile oficiale ale PNTCD, europarlamentarului PNTCD Cristian Terhes si Grupului ECR. De asemenea, conferinta va fi preluata si de site-uri si portaluri de stiri din Romania, ca stiripesurse.ro, clujust.ro si altele. 

Oricine doreste poate adresa intrebari participantilor pe temele mentionate, atat pana la inceperea conferintei, cat si pe parcursul acesteia, postand intrebarea pe YouTube, Facebook sau Twitter folosind hashtag #AskResetEU.

“Aceasta este prima conferinta europeana organizata in Romania pe tema pastrarii suveranitatii nationale a Romaniei in interiorul Uniunii Europene. UE nu a fost gandita ca o federatie, unde vocea statelor nationale dispare sau este estompata pentru a face loc indicatiilor pretioase venite de la Bruxelles, de la o birocratie nealeasa de nimeni. Proiectul european a fost gandit ca o «Europa a natiunilor» care sa coopereze si conlucreze pentru binele comun al cetatenilor lor, iar pentru a salva acest proiect e important sa ne intoarcem la ideea de la care a pornit. Conferinta de la Bucuresti va aborda subiectul pastrarii suveranitatii nationale ce devine preocupant pentru tot mai multi romani”, a spus Cristian Terhes, europarlamentar PNTCD si membru al grupului ECR. 

Despre conferinta 

“Pandemia Covid-19 a expus Uniunea Europeana unor serii de provocari. In forma sa curenta, o Europa centralizata si birocratica a dovedit ca e incapabila sa furnizeze solutii rapide si eficiente la aceste provacari.

Turul de conferinte privind Viitorul Europei, organizat de grupul ECR promoveaza, ca solutie la aceste probleme, conceptul unei Europe de natiuni suverane, care coopereaza impreuna. O Europa unde deciziile se iau mai aproape de casa, nu la Bruxelles. O Europa unde capitalele statelor membre preiau din nou controlul asupra propriilor decizii. 

Evenimentul nostru din Bucuresti va schita o harta a modalitatilor de a atinge acest deziderat, promovand renasterea democratiilor nationale si a mandatelor care sa puna cu adevarat in aplicare vointa oamenilor”, se arata in comunicatul de prezentare al evenimentului.

Acest tur de conferinte in 15 capitale ale statelor membre ale Uniunii Europene a pornit in decembrie 2020 ca raspuns la “Conferinta privind viitorul Europei”, initiata de grupul europarlamentar Renew Europe, condus de Dacian Ciolos, prin care se promoveaza federalizarea Europei.

Cei care sustin federalizarea Europei, adica dizolvarea statelor nationale si a democratiilor constitutionale, sustin ca alternativa pentru viitorul Europei este “fie mai multa Europa [adica mai multa birocratie], fie nicio Europa”.

“Grupul ECR nu crede in aceste extreme, deoarece considera ca exista o cale de mijloc. E timpul pentru restaurarea idealului unei Europe care respecta suveranitatea democratiilor noastre nationale. E timpul sa reconstruim comunitatea noastra de state europene – o Europa a respectului reciproc, a cooperarii si a solidaritatii. E timpului unei noi sperante pentru Europa. 

Obiectivul Grupului ECR este de a arata ca aceasta noua cale poate salva Europa din ghiarele ideologiei federaliste, o ideologie care risca sa schimbe in regres toate progresele facute de democratiile suverane si nationale care au lucrat impreuna multi ani ca parteneri egali pentru binele comun”, se arata in comunicatul grupului.

Mai multe informatii despre eveniment poate fi gasite pe site-ul www.ecrthefuture.eu.

Programul conferintei din Bucuresti 

Introducere: Viziunea Grupului ECR @ 19:00 CET

 • Prof. Ryszard Legutko – europarlamentar, Polonia, Co-Presedinte al Grupului ECR 
 • Prof. Zdzisław Krasnodebski – europarlamentar, Polonia, Presedinte al ECR Institutional Policy Working Group

Viitorul Europei este al Europei natiunilor suverane @ 18:15 CET

 • Cristian Terhes – Europarlamentar, Lider al delegatiei Romaniei in Grupul ECR din Parlamentul European, Vice-President PNTCD
 • Raffaele Fitto – Europarlamentar, Italia, Co-Presedinte al Grupului ECR 
 • Angel Dzhambazki – Europarlamentar, Bulgaria, Lider al Delegatiei VMRO in Parlamentul European
 • Aurelian Pavelescu – Romania, Presedinte PNTCD

Viitorul Europei inseamna mai mult control local @ 18:30 CET

 • Cristian Terhes – Europarlamentar, Lider al delegatiei Romaniei in Grupul ECR, din Parlamentul European, Vice-President PNTCD
 • Władysław Ortyl – Polonia, Presedinte al Regiunii Podkarpackie si Presedinte al Grupului ECR la Comitetul Regiunilor 

Viitorul Europei este protejarea drepturilor fundamentale @ 18:45 CET

 • Cristian Terhes – Europarlamentar, Lider al delegatiei Romaniei in Grupul ECR, din Parlamentul European, Vice-President PNTCD
 • Silvia Uscov – avocat, Romania, Managing Partner USCOV | Attorneys at law
 • Elena Radu – avocat, Romania
 • Silvana Racoviceanu – avocat, Romania, Vicepresedinte al Asociatiei pentru dialog si solidaritate al avocatilor 

Conferinta din Bucuresti va fi prezentata si moderata de doamna Liana Stanciu.

Evenimentul va fi transmis live pe internet si va fi tradus simultan in romana, engleza, poloneza, spaniola si italiana.

Pentru limba romana evenimentul poate fi urmarit la adresa: https://youtu.be/p3mxFboRQ_s 

Toti cei interesati pot adresa intrebari participantilor pe temele mentionate, atat pana la inceperea conferintei, cat si pe parcursul acesteia, postand intrebarea pe YouTube, Facebook sau Twitter folosind hashtag #AskResetEU.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare