sursa foto:  playtech.ro

Vine marea foamete? Ministrul britanic de Externe îl acuză pe Vladimir Putin că folosește cerealele din Ucraina ca armă: ”Dacă nu se rezolvă această problemă, este probabil să se producă o enormă foamete mondială’

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, afirmă că dacă într-o lună nu este găsită o soluţie la deblocarea exportului de cereale din Ucraina s-ar putea produce o ”foamete mondială”.

 

Este urgent să fie luate măsuri luna următoare, înaintea noii recolte”, a spus Truss la o conferinţă de presă comună la Ankara cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, relatează agenţia EFE.

‘Dacă nu se rezolvă această problemă, este probabil să se producă o enormă foamete mondială”, a estimat ea, adăugând că Turcia joacă un rol important în negocierile menite să deblocheze exporturile de grâu şi alte cereale din Ucraina, ţară unde silozurile sunt pline şi noua recoltă nu mai are unde să fie depozitată dacă cerealele deja stocate nu sunt eliberate pe piaţă.

 

De asemenea, Liz Truss l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că foloseşte alimentele ca armă prin blocarea a circa 20 de milioane de tone de cereale în porturile ucrainene.

 

În acest timp, Cavusoglu a precizat că, dacă se va ajunge la un acord, sub supervizarea ONU, vor fi create culoare sigure pentru navele comerciale care ies din apele teritoriale ucrainene şi va fi creat un centru de control la Istanbul.

Navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi inspectate pentru a se asigura că nu transportă arme’‘, a adăugat ministrul turc, insistând că este nevoie să fie oferite garanţii şi Rusiei. El a menţionat printre acestea şi ridicarea sancţiunilor asupra sectorului bancar rus pentru înlesnirea exporturilor de îngrăşăminte şi cereale din Rusia.

 

Cavusoglu a apreciat că un asemenea plan va funcţiona numai dacă toate părţile sunt de acord şi a adăugat că încă nu a fost stabilită o dată pentru o reuniune pe această temă la Istanbul, dar el speră să primească un răspuns pozitiv din partea Rusiei.

 

Rusia şi Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu. Ucraina este de asemenea un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui şi ulei de rapiţă, în timp ce Rusia şi Belarus – ţară care a sprijinit agresiunea rusă contra Ucrainei şi este de asemenea vizată de sancţiunile occidentale – exportă împreună peste 40% din îngrăşămintele pe bază de potasiu la nivel mondial.

Exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, deşi nu sunt vizate direct de sancţiunile occidentale impuse Moscovei, au fost de fapt împiedicate de suspendarea schimburilor bancare şi financiare în urma acestor sancţiuni.

Rusia s-a declarat dispusă să ofere garanţii formale că nu va ataca porturile ucrainene dacă Kievul acceptă să-şi demineze zona de coastă pentru a permite reluarea navigaţiei comerciale. Oficiali ucraineni au declarat însă că ţara lor nu va accepta să-şi elimine minele amplasate în Marea Neagră pentru a nu deveni vulnerabilă în faţa unui eventual atac rusesc de pe mare, conform agerpers.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare