sursa foto:  capital.ro

Vine potopul pentru românii cu credite în lei! Adrian Vasilescu (BNR), despre ROBOR: ‘Va crește în continuare tot așa’

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională a României, le dă vești foarte proaste românilor cu credite în lei.

Vasilescu a precizat că, până la sfârșitul anului 2022, indicele ROBOR va crește în continuare, așa cum a făcut-o de la începutul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina și până azi.

Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China.

În momentul de față îmi convine să schimb un credit în care dobânda o compun din ROBOR de 5,95% plus marja băncii și un IRCC care este de numai 86%, dar dacă ne uităm în urmă, acum 3 luni IRCC era 1,17%. Și dacă ne uităm în urmă era și mai mic. Dar a fost o vreme în care dobânzile au urcat și IRCC a fost mai mare decât ROBOR”, a spus, la Antena 3, Vasilescu.

Întrebat ce se va întâmpla până la finalul acestui an cu ratele, Vasilescu a răspuns: „Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare