sursa foto:  RFI.RO

Virgil Popescu arată cu degetul spre Eugen Teodorovici: ‘Este autorul acestei insolvențe a Complexului Energetic Hunedoara’

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat joi, în contextul aprobării ordonanţei cu privire la decarbonarea sistemului energetic, referindu-se la situaţia Complexului Energetic Hunedoara, că acesta a fost înfiinţat în 2014, ştergându-i-se toate datoriile, iar în 2019 a intrat în insolvenţă. ”Ministrul Finanţelor de la acea vreme e autorul acestei insolvenţe”, a afirmat Popescu, referindu-se la mandatul lui Eugen Teodorovici.

”Haideţi să începem cu ordonanţa cu privire la decarbonarea sistemului energetic, o ordonanţă care este jalon al Planului Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă, o ordonanţă care îşi propune să elimine etapizat cărbunele din mixul energetic, până în anul 2032. Aş începe şi cu un preambul al celor două companii mari, Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia. Complexul Energetic Hunedoara a asigurat, în ultimii 4 – 5 ani de zile, o cantitate foarte mică de energie din sistemul naţional de producere a energiei electrice, de circa 1%.
A fost înfiinţat în 2014, ştergându-i-se toate datoriile, împreună cu ale altor societăţi care au fuzionat, iar în 2019 a intrat în insolvenţă, având datorii de peste trei miliarde de euro, o intrare în insolvenţă datorată şi unui ajutor de stat care a trebuit să fie rambursat, pentru că nu a fost corect în 2015. Ministrul finanţelor de la acea vreme este autorul acestei insolvenţe a Complexului Energetic Hunedoara”, a afirmat Popescu.

El a amintit că la Complexul Energetic Hunedoara, în 2017, guvernul de la acea vreme a pus in aplicare un program de închidere de mine, respectiv la Mina Lonea şi Mina Lupeni; la Mina Lonea trebuia să fie finalizată închiderea la sfârşitul anului 2020, iar la mina Lupeni la sfârşitul anului 2021.

”Prin această ordonanţă de decarbonare, practic, prelungim perioada de închidere şi punere în siguranţă, pentru că vorbim de o punere în siguranţă a minelor de huilă, unde poate exista o autoaprindere oricând; prelungirea închiderii celor două mine până în 2026 şi închiderea şi punerea în siguranţă a minelor Livezeni şi Vulcan până în anul 2032, în paralel cu termocentrala de la Paroşeni, care va neutraliza cărbunele pe care îl vom scoate, cărbune care va produce în continuare energie electrică. Aceasta este propunerea, care este discutată la nivelul Comisiei Europene, urmând să solicităm şi un ajutor de stat pentru acest lucru. Am creat cadrul general prin Ordonanţa decarbonării”, a explicat ministrul.

În cazul Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de cărbune din România, care produce circa 18% din energia electrică a României, în anul 2020 a rămas definitivă o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a stabilit de către Corpul de Control al Ministerului Energiei, o pagubă – deci şi acolo au fost pagube -de 680 de milioane de lei.

”A fost schimbată întreaga conducere. La 1 ianuarie 2020, pentru că exista riscul iminent să se producă acelaşi lucru ca şi la Complexul Energetic Hunedoara, am acordat un ajutor de salvare de peste 240 de milioane de euro pentru achiziţia de certificate de emisii de CO2, ulterior transformat în ajutor de restructurare; până acum, odată cu aprobarea ajutorului de restructurare, în ianuarie anul acesta, s-a acordat peste un miliard de euro de la bugetul de stat Complexului Energetic Oltenia pentru achiziţia de certificate CO2, pentru a o ţine pe linia de plutire în aşa fel încât să nu avem probleme cu siguranţa sistemului energetic naţional.
Ministerul de Finanţe a fost alături de noi de fiecare dată în toată această perioadă, inclusiv anul acesta, când s-au acordat peste 500 de milioane de euro pentru plata emisiilor de certificate de CO2. Deci vorbim de foarte mulţi bani pe care guvernele din 2020 încoace le-au pompat în Complexul Energetic Oltenia”, a precizat ministrul Energiei.

El a menționat că planul de restructurare presupune închiderea etapizată.

”În această ordonanţă, propunem închiderea şi conservarea unităţilor de producţie a energiei electrice pentru că observăm în această criză energetică că nu se ştie când o să ai nevoie să poţi produce din nou energie electrică. De altfel, încă din februarie, dacă vă aduceţi aminte, premierul a anunţat creşterea producţie pe bază de cărbune, s-au angajat peste 600 de oameni deja la Complexul Energetic Oltenia. Dacă vă uitaţi pe site-ul Transelectrica, o să vedeţi o creştere a producţiei de energie electrică în ultima lună. Eram obişnuiţi cu 1.200 MWh, a ajuns şi la 1.700 de MWh; deci Complexul Energetic Oltenia funcţionează în acest moment aproape de capacitatea maximă de producere a energiei electrice”, a relatat Virgil Popescu, conform news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare