sursa foto:  RFI

Volodimir Zelenski pleacă din Marea Britanie cu bagajele pline! Premierul britanic a anunţat că va livra Ucrainei sute de rachete antiaeriene

Premierul britanic a anunţat încă dinaintea întâlnirii cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, că Marea Britanie va livra Ucrainei sute de rachete antiaeriene şi sute de drone de atac cu rază de acţiune de peste 200 kilometri.

 

 

 

„Vrem să creăm o coaliţie pentru avioane şi sunt optimist în legătură cu acest subiect, am vorbit şi cred că se va întâmpla foarte curând”, a declarat Zelenski presei la finalul unei întrevederi cu premierul britanic Rishi Sunak.

Marea Britanie va juca „un rol cheie în această coaliţie de ţări care vor furniza acest sprijin” Ucrainei, a spus la rândul său Sunak, adăugând că formarea de piloţi ucraineni va începe „relativ curând”.

Liderul ucrainean cere de mai multe luni aliaţilor săi occidentali să-i trimită avioane de luptă care să-i permită armatei ucrainene să lovească în profunzime trupele ruse, fără ca acest lucru să constituie totuşi o soluţie miraculoasă a conflictului, notează AFP.

„Este o perioadă dificilă”, a mai subliniat luni Zelenski, asigurând că sunt în „pregătire” acţiuni în teren, dar fără a evoca un calendar; a reiterat doar că Ucraina „are nevoie de mai mult timp”.

Premierul britanic a anunţat încă dinaintea întâlnirii cu liderul ucrainean că Marea Britanie va livra Ucrainei „sute de rachete antiaeriene” şi „sute de drone de atac” cu rază de acţiune de peste 200 kilometri, ce urmează să fie furnizate „în cursul următoarelor luni”, potrivit unui comunicat Downing Street.

Acestea se vor adăuga rachetelor de croazieră cu rază lungă Storm Shadow pe care Londra a anunţat săptămâna trecută că le-a livrat Kievului, devenind prima ţară care îi trimite acest tip de armament.

La Moscova, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, a anunţat în paralel luni că în ultimele 24 de ore „sistemele de apărare aeriană au interceptat şapte rachete antiradar HARM, o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow şi zece lansatoare de rachete multiple HIMARS”.

Într-o conferinţă de presă mai devreme luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat că noile livrări de arme britanice către Ucraina vor provoca „şi mai multă distrugere”.

„Marea Britanie aspiră să se plaseze în fruntea ţărilor care continuă să inunde Ucraina cu arme”, a spus el, apreciind că aceste livrări nu vor avea „niciun impact semnificativ asupra derulării” conflictului, dar „vor provoca şi mai multe distrugeri”, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare