sursa foto:  cnbc.com

Vor izbucni infectările cu tulpina Delta în România? Ioana Mihăilă: ‘Am pregătit spitalele și fluxurile din spitale tocmai pentru a face față la o recrudescență a cazurilor de COVID’

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a transmis că trebuie să continue campania de vaccinare, întrucât nu am scăpat de pericolul pandemiei: ”Ne uităm cu destul de mare îngrijorare la cum cresc incidențele în Marea Britanie și în Germania, pe baza infectărilor cu tulpina Delta”.

”Ne dorim, evident, să creştem rata de imunizare şi procesul celor vaccinaţi, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite ţări tulpina Delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă şi la cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania, incidenţe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină Delta”, a declarat Ioana Mihăilă.

 

Aceasta a transmis că vaccinarea este singura soluţie.

”Cumva, aş vrea să transmitem împreună acest mesaj, că vaccinarea este cea care ne protejează şi că încă nu am scăpat de pericol şi că vaccinurile sunt disponibile, centrele de vaccinare sunt deschise, caravanele mobile sunt active, medicii de familie vaccinează şi este singura cale prin care putem să ne păzim de un val la fel de intens ca şi cel prin care am trecut”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

”Conform estimărilor pe care asociaţiile europene le fac, durata până la care tulpina Delta şi rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinţe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puţine luni până când şi la noi tulpina delta va deveni predominantă”, a adăugat ministrul.

Aceasta s-a ferit să facă o estimare a perioadei în care tulpina Depta va deveni predominantă în România.

”Aşa cum vedem că se întâmplă în alte ţări, acolo unde există un procent mare de vaccinaţi cu două doze, cum este Israelul, incidenţa este ţinută sub control în continuare. Mesajul pe care cred că trebuie să îl transmitem împreună este că avem şanse mari să trecem cu bine prin săptămânile şi lunile ce urmewază dacă ne vaccinăm”, a adăugat Ioana Mihăilă.

De asemenea, întrebată dacă valul patru consideră că va apărea mai repede de luna septemnrie, MIhăilă  afirmat:

”Aşa cum am spus, noi suntem pregătiţi pentru oricare dintre posibilităţi. Am pregătit spitalele şi fluxurile din spitale tocmai pentru a face faţă la o recrudescenţă a cazurilor de COVID. Suntem pregătiţi indiferent dacă această creştere va apărea sau nu, sau dacă ea va apărea mai devreme sau mai târziu”.

Varianta Delta a Covid-19, identificată prima oară în India, devine dominantă la nivel global, a declarat vineri directorul ştiinţific al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan.

Epidemiologul Octavian Jurma afirmă că tulpina Delta (indiană) a coronavirusului se află deja în circulaţie comunitară în România şi în creştere exponenţială chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată. „La rata curentă de creştere tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august”, consideră el, conform news.ro.

Vezi și:

Lovitură dură pentru medicii care refuză vaccinarea anti-Covid-19! Ministrul Sănătății: ‘Va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de ei’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare