black face

sursa foto:  metro.co.uk

Nebunie în sport! “Rasismul trebuie să înceteze!”

Fotbalul european a fost marcat în 2019 de mai multe cazuri de rasism în 2019.

Fie că au ales că părăsească terenul, cum a procedat Mario Balotelli în Italia, la 3 noiembrie, să trimită mingea în tribună, ca brazilianul Taison în Ucraina, la 10 noiembrie, sau să plece la vestiare, ca olandezul Ahmad Mendes Moreira la 17 noiembrie, jucătorii de culoare par să fi ajuns la concluzia că trebuie să atragă atenţia asupra amplorii fenomenului, autorităţile neluând decizii radicale în astfel de cazuri.

Antrenori din Premier League s-au declarat dispuşi să îşi retragă jucătorii de pe teren în cazul unor insulte rasiste, după ce Raheem Sterling s-a plâns de atitudinea rasistă a publicului din Podgorica, la meciul Muntenegru – Anglia, din luna martie.

În aprilie, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a făcut un apel către federaţii, ligi şi cluburi, să adopte “procedura în trei paşi” în cazurile de rasism la meciuri, conform căreia jocurile pot fi chiar abandonate. “Rasismul trebuie să înceteze. Full stop”, a spus el atunci. Conform procedurii “în trei paşi”, arbitrii au autoritatea de a întrerupe mai întâi meciul şi a cere să se facă un anunţ la staţia de amplificare pentru a se înceta comportamentul discriminatoriu, apoi să suspende meciul până când comportamentul discriminatoriu va înceta, după al doilea anunţ la staţie, şi în cele din urmă, dacă nu încetează manifestările discriminatorii, pot decide ca meciul să fie abandonat.

 

România a fost marcată în ceea ce priveşte rasismul în fotbal în 2019 de două controverse: cazul Bancu – De Nooijer şi cazul Isak (România – Suedia).

 

– La 1 octombrie, fundaşul olandez al echipei FC Viitorul, Bradley De Nooijer, a acuzat, într-un comunicat, „atitudinea ofensatoare, jignitoare, rasistă a lui Nicuşor Bancu” de la meciul cu Universitatea Craiova, considerând că „este inacceptabil ca în 2019, într-o ţară a Uniunii Europene, să existe un astfel de comportament faţă de un coleg de joc”. Nicuşor Bancu l-ar fi înjurat Bradley De Nooijer la meciul contând pentru etapa a XI-a a Ligii I.

„Când voiam să intru în vestiar am fost oprit de arbitrul de centru şi mi-a spus că sunt eliminat pentru că aş fi adus injurii arbitrului de tuşă. A fost o altercaţe şi Bancu i-a spus lui Bradley De Noojier: Du-te în aia mă-tii de negru împuţit! I-am spus arbitrului că nu e nomral să se întâmple aşa ceva. Iar la pauză, centralul mi-a spus că domnul Şovre i-a spus că i-am adus injurii. Nu pot să înţeleg, sunt un antrenor coleric”, a declarat atunci antrenorul Cătălin Anghel, de la FC Viitorul.

Jucătorul Nicuşor Bancu a afirmat că nu ţine minte nimic, dar şi-a cerut scuze: „Nu cred că am spus aşa ceva. A fost un clinci ca la fotbal, m-am băgat, au fost înjurături, dar nu cred că a fost aşa ceva. Dacă am greşit, îmi cer scuze, dar am fost puţin nervos şi poate de asta am zis ceva”.

– La 15 noiembrie, reprezentativa României a fost învinsă, pe teren propriu, cu scorul de 2-0 (2-0), de Suedia, în preliminariile Euro-2020, meci oprit pentru scurt timp de arbitru în minutul 81, acuzându-se scandări rasiste din tribune. UEFA a deschis la 6 decembrie o procedură împotriva FRF pentru rasism. La 14 decembrie, FRF a anunţat că UEFA a decis că nu au existat manifestări rasiste la România – Suedia.

“După partida din noiembrie, în urma unor declaraţii din tabăra suedeză, UEFA a decis să numească un inspector disciplinar care să ancheteze cazul de la Bucureşti. Acesta a discutat cu doi dintre jucătorii Suediei, ambii susţinând că s-au auzit scandări rasiste. De asemenea, a găsit înregistrări în care fotbalistul Alexander Isak era apostrofat de suporterii români. Astfel, UEFA a decis să deschidă o procedură disciplinară pe această speţă. Juriştii FRF au avut la dispoziţie doar trei zile pentru a pregăti apărarea. În acest timp, s-au depus la dosar declaraţiile a trei dintre jucătorii noştri, s-au urmărit peste 250 de minute de înregistrări video şi s-au extras declaraţii din tabăra Suediei care au negat prezenţa rasismului, inclusiv cele ale selecţionerului Janne Anderson de la conferinţa de presă de după meci, când a declarat că nu a auzit astfel de scandări. În plus, s-a demonstrat că au existat doar huiduieli, iar acestea au fost prezente şi în momentele în care mingea nu se afla la jucătorul Alexander Isak. Un alt argument important prezentat la UEFA de Departamentul Juridic al FRF a fost faptul că niciodată în istorie nu am fost suspendaţi pentru manifestări rasiste cu direcţie către fotbaliştii de culoare. Federaţia Română de Fotbal a fost amendată în schimb cu 40.500 de euro pentru folosirea materialelor pirotehnice, aruncarea de obiecte în teren şi afişarea de bannere interzise”, a precizat atunci Federaţia Română de Fotbal, informeaza news.

 

Vezi și

Ordonanță de Urgență cu dedicație pentru SRI: Școala de spioni, la secret! Guvernul Orban a bătut palma cu Eduard Hellvig

Apel urgent către Guvernul Orban: Va intra în vigoare la 31 decembrie 2019 și va provoca un blocaj total în întreg sectorul

Polițiștii n-au scăpat! Proiect demarat în procedură de urgență împotriva lor

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare