sursa foto:  thirdforcenews.org.uk

70% din piata de trabucuri, tigari de foi si cigarillos din Romania este amenintata cu disparitia

Asociația Importatorilor și Distribuitorilor de Trabucuri – A.I.D.T  solicită Camerei Deputaților să lanseze o dezbatere cu privire la efectele pe care Proiectul de Lege privind implementarea Directivei 2014/40/UE le are asupra pieței tutunului. Marile companii de țigări de pe piața autohtonă susțin că 70% din piata de trabucuri, tigari de foi si cigarillos din Romania este amenintata cu disparitia, din cauza formei proiectului de lege menționat.

 „Imposibilitatea tehnică de a eticheta produsele conform Proiectului, coroborată cu interzicerea vânzării trabucurilor la bucată și interzicerea localurilor de profil vor forța majoritatea agenților economici să își închidă porțile și vor încuraja contrabanda.  De asemenea, atragem atenția că Directiva 2014/40/UE, rezultatul a peste 10 ani de studii și cercetari la nivelul UE, după implementarea precedentei Directive, este modificată într-un mod discriminatoriu prin Proiectul supus dezbaterii”, avertizează A.I.D.T. într-un comunicat de presă remis redacției.

Directiva europeană privind privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de abrogare a Directivei 2001/37/CE trebuia pusă în acord cu legislaţia din România până pe 20 mai a.c., potrivit stiripesurse.ro.

Citește și Panică în Macedonia. Mai multe cutremure au zguduit Skopje

Proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii atrage atenţia asupra ingredientelor pe care le conţin ţigaretele aflate la raft şi interzice produsele din tutun care sunt îmbogăţite cu arome deosebite ce se diferenţiază de cea a tutunului simplu, fie că acestea se găsesc în compoziţia ţigării sau în filtre, hârtie, ambalaj, pentru cele din urmă fiind interzis să conţină nicotină. Mai mult, se precizează că producătorii de ţigări vor raporta Ministerului Sănătăţii date precum emisiile ţigărilor şi ingredientele folosite în procesul de fabricaţie a produselor din tutun.

„În acest sens, se interzice punerea pe piaţă a ţigărilor şi tutunului de rulat ce au o aromă caracteristică (adică au un miros sau un gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil în mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinaţie de aditivi, incluzând neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, şi care este perceptibil înainte sau în timpul consumării produsului din tutun), sau care au arome în filtre, hârtie, ambalaj, capsule sau în orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensităţii arderii”, se arată în proiectul de act normativ de pe site-ul ministerului.

Citește și Efectele uluitoare ale usturoiului negru și unde-l putem găsi

În afara legii sunt scoase şi substanţele numite „aditivi speciali”, de genul vitaminelor, al taurinei sau al cofeinei, asociate de cetăţeanul de rând cu energia şi vitalitatea. Acestea oferă fumătorului senzaţii suplimentare şi încurajează, practic, actul de a fuma, fie pentru că dau impresia că ţigareta nu este periculoasă pentru sănătate, fie pentru că proprietăţile lor determină inhalarea şi absorbţia mai rapidă a nicotinei, iar astfel efectul toxic

„Se interzice punerea pe piaţă şi a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi „speciali” (precum vitamine, cofeină, taurină, aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate, sau care sunt asociaţi cu energia şi vitalitatea, care colorează fumul, care facilitează inhalarea sau absorbţia nicotinei”, scrie în expunerea de motive.

Textul legii reglementează şi nivelul emisiilor per ţigară, astfel că cea mai mare valoare nu are voie să depăşească 10mg de gudron, 1mg de nicotină şi 10mg de monoxid de carbon. Astfel, Ministerul Sănătăţii doreşte să ţină sub control nivelurile maxime de emisii, iar măsurarea valorilor se va face în laboratoare care urmează să fie înfiinţate şi monitorizate de oficialii de la Sănătate.

Citește și Guvernul vrea sa renunte la hidrocentrala Tarnita

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare