ajutor social

sursa foto:  Pixabay

„Adio” ajutor social și indemnizație de șomaj pentru 1.500 de români! Greșeala care i-a lăsat fără bani de la stat

Agenția pentru ocuparea forțelor de muncă a decis să-i lase fără ajutor social și indemnizație de șomaj pe aproximativ 1.500 de români din Buzău, în anul 2023. Odată cu transmiterea cifrelor, au anunțat și faptul că vor proceda la fel și în anul 2024. Ca urmare, cei care nu vor să-și piardă banii de la stat trebuie să știe ce să nu facă, sub nicio formă. 

Potrivit datelor transmise de către Agenția Județeană pentru ocuparea Forței de Muncă din Buzău, cei care au refuzat un loc de muncă sau să participe la un curs de formare s-au trezit fără indemnizații. Mulți erau din categoria persoanelor cu venit minim garantat.

„În medie, în jur de 120 de persoane, în fiecare lună, au fost scoase din evidenţă şi plată pentru refuz de loc de muncă sau curs de calificare. Majoritatea lor provin din rândul beneficiarilor fostului venit minim garantat, un total de aproximativ 1.500 de persoane.

Această măsură va fi păstrată şi în 2024. Şomerilor indemnizaţi, neindemnizaţi, inclusiv beneficiarilor noului venit minim de incluziune, li se oferă un loc de muncă, în momentul în care Agenţia îi poate pune la dispoziţie unul, sau un curs de calificare. Refuzul înseamnă automat anularea plăţilor”, a declarat, pentru Agerpres, Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

Numărul celor care au nevoie de ajutor social și de indemnizație de șomaj este în creștere

Dată fiind situația pe plan economic din țară, rata șomajului a crescut în decembrie 2023 cu 5,47% față de luna noiembrie a aceluiași an. În acest context, nu este de mirare de ce AJOFM a fost nevoită să facă o distincție clară între cei care chiar au nevoie de ajutor social și indemnizație de șomaj și între cei care profitau de banii de la stat pentru a fenta munca.

„La începutul anului 2024, din totalul şomerilor indemnizaţi şi neindemnizaţi, aproximativ 6.000 de persoane sunt beneficiare ale venitului minim de incluziune, dar numărul lor va creşte în acest an”, a precizat Ionel Tociu.

CITEȘTE ȘI: Bate vânt de sărăcie în România? ANPIS: ‘Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut cu 289 persoane în martie 2023’

Aproximativ 5.000 de cetățeni din Buzău nu au avut niciodată un loc de muncă

AJOFM atrage atenția cu privire la faptul că sunt mulți adulți în Buzău care nu au lucrat niciodată, dar au beneficiat de ajutor social și de indemnizație de șomaj. Nu mai puțin de 4.828 de cetățeni nici măcar nu figurau în Revisal că ar fi avut vreodată contracte de muncă, respectiv 60% dintre cei care primeau bani de la stat.

Un motiv pentru care au fost raportați atât de mulți șomeri este și lipsa de educație. Aproximativ jumătate dintre ei nu au decât studii primare sau nu au fost nici măcar o zi la școală. Doar 6 au studii postliceale și 15 au fost la facultate.

CITEȘTE ȘI: Se apropie sărăcia în România? ANPIS: Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut cu 4.586 persoane în noiembrie 2023

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare