sursa foto:  Mediafax Foto/Eduard Vinatoru

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, intervine în problema momentului: Noi compensații s-ar putea acorda!

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, intervine în subiectul momentului și le ia apărarea fermierilor români care au ieșit în stradă în ultimele zile.

Adrian Câciu a explicat care e problema cu cerealele ucrainene care tranzitează țara noastră. Șeful MIPE susține că, deși e adevărat că aceste cereale nu rămân în România, problema e prețul.

Astfel, cerealele ucrainene pătrund pe piața europeană la un preț redus, scăzând, totodată, prețul în întreaga piața. Și, în mod evident, acest fapt îi afectează foarte tare pe fermierii români.

Așadar, a explicat Adrian Câciu, degeaba ai producția bună, dacă prețul este unul foarte slab și nu-ți poți achita creditele.

„Problema la cerealele ucrainene nu este, dacă vreţi, marfa. Marfa nu rămâne în România. Problema este preţul. Toată această parte a Mării Negre a suferit o scădere de preţ pentru că avem o supraofertă: cerealele ucrainene care se duc în piaţă, nu în România, dar se duc în piaţă şi scad preţul pe toată piaţa europeană. Şi atunci, degeaba ai producţie, pentru că tu o valorifici la un preţ foarte slab şi nu poţi să-ţi plăteşti creditele”, a afirmat, într-o emisiune la un post de radio din Alba Iulia, Adrian Câciu, conform Agerpres.

Soluția propusă de Adrian Câciu

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, are și o soluție pentru fermierii români.

Potrivit șefului MIPE, după o discuție cu Comisia Europeană, fermierilor români trebuie să li se acorde compensații, astfel încât să facă față acestei provocări.

„Trebuie să ai o discuţie şi cu Comisia Europeană. Comisia Europeană trebuie să înţeleagă că trebuie să existe o formulă de a compensa această provocare la care sunt supuşi fermierii”, a precizat Adrian Câciu.

MIPE pregătește o nouă tranșă de 250 de lei, pentru pensionarii și persoanele nevoiașe

În luna februarie a anului 2024, pensionarii vor primi bani în plus, pe lângă pensie. Este vorba despre o nouă tranșă de 250 de lei, pentru alimente și mese calde.

Acest ajutor va fi primit și de persoanele nevoiașe.

2024 este ultimul an în care valoarea sprijinului pentru alimente și mese calde este de 250 de lei. Ulterior, în perioada 2025-2027, valoarea sprijinului acestui sprijin va scădea, de la 250 de lei la 125 de lei.

Cine beneficiază de sprijinul de 250 de lei, pentru alimente și mese calde

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale (n.r. – în anul 2023, plafonul până la care se acorda sprijinul era de 1.700 de lei, acum ar urma să crească la 2.000 de lei);
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere;
  • familiile monoparentale;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare