adrian severin

sursa foto:  Facebook

Adrian Severin, Cozmin Gușă, Ion Cristoiu și Sorin Roșca Stănescu, pe lista celor care răspândesc propagandă pro-Kremlin

Update, luni, 13 martie 2023, 22:10. Diana Șoșoacă se solidarizează cu jurnaliștii și analiștii aflați pe lista celor care răspândesc propagandă pro-Kremlin.

Știre inițială:

O investigația a Context.ro, intitulată „Rețeaua minciunilor. Cine răspândește propaganda pro-Kremlin, conspirațiile și dezinformările în România”, îi plasează pe Adrian Severin, Cozmin Gușă, Ion Cristoiu și Sorin Roșca Stănescu pe lista celor care propagă mesaje pro-Kremlin, în plină invazie rusă în Ucraina.

Sorin Roșca Stănescu, Cozmin Gușă, Adrian Severin sau Ion Cristoiu, împreună cu alți coautori (Cosmin Andrei Gusă, Iosefina Pascal, Petru Romoșan, H.D. Hartmann, Marius Ghilezan) au publicat anul trecut cartea Războiul din Ucraina. Cu banii din vânzări, spun autorii, vor plăti amenzile primite de la CNA, scrie Context.ro.

Vezi și Sub privirea lui Gelu Voican Voiculescu și a lui Adrian Severin s-a strigat ‘Ave, Putin!’, în centrul Capitalei

Ce scrie sursa citată despre Severin, Gușă, Roșca Stănescu și Cristoiu:

<<„Chiar unele din textele pe care o să le citiți în carte au fost amendate, fiind considerate inacceptabile în contextul dezbaterilor despre război”, a afirmat Cozmin Gușă la lansarea cărții.

Alt autor a spus că volumul cuprinde mai multe capitole despre „laboratoarele militare de biocercetare din Ucraina”, dar și unele precum „Ucraina este deja cumpărată de familia Rothschild”, „Occidentul pune la cale dezmembrarea Rusiei”.

Adrian Severin: Eu nu cred că prin ceea ce s-a întâmplat avem un război. Avem o operațiune militară pe un anumit front dintr-un război care este preexistent și care nu este războiul ucrainean, este un război global.

A fost viceprim-ministru și ministru pentru reformă, relații și informații publice imediat după Revoluție (Guvernul Roman), președinte al Agenției Naționale de Privatizare și Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii în perioada 1991-1992 (Guvernul Stolojan), precum și viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe în perioada 1996-1997 (Guvernul Ciorbea).

Începând cu anul 2000, a fost președinte și președinte-emerit al Adunării Parlamentare a OSCE. În această calitate a avut o întâlnire oficială cu Vladimir Putin, în mai 2001.

Din 2004 a fost raportor special al ONU pentru situația drepturilor omului în Belarus și președinte al Sub-comisiei pentru afaceri externe al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În 2002-2003 a fost membru al Convenției pentru viitorul Europei.

Din 1990 și până în 2007 a fost deputat în Parlamentul României, iar din 2007 până în 2014, membru al Parlamentului European.

A fost condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi luare de mită, în noiembrie 2016, fiind acuzat că în 2010 – 2011 a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor, Severin ar fi acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor firmei pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la „Sunday Times”. A executat un an și două luni de închisoare, fiind eliberat mai devreme pentru bună purtare.

A fost decorat de Adrian Năstase cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 630 din 5 iulie 2002, care i-a fost ulterior retras de Klaus Iohannis, în 2019.

În mai 2021, Severin i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin pentru a-l convinge că România nu trebuie inclusă de Rusia pe lista de “state neprietene”. Scrisoarea se încheie astfel:

“Cu cele mai bune și prietenești sentimente, rămân al dvs”.

Adrian Severin este promovat de site-ul Sputnik, organul de presă finanțat de Rusia.

Sorin Roșca Stănescu: S-ar putea să ne execute în momentul în care vor veni cu seria următoare de dezvăluiri despre fermele de copii din Ucraina. Și când vom face aceste dezvăluiri, că fermele de copii sunt chiar în grija rakeților, ca să n-o mai lungim, și cu, din păcate, și cu un acord tacit al autorităților, o complicitate a autorităților. Pentru că, noi când vom face aceste dezvăluiri punctual, ăștia, cu armele aduse în fundul dublu al mașinilor, vin să ne execute.

A făcut parte din mai multe redacții, între care România Liberă, Evenimentul Zilei și Ziarul Ziua, unde a fost și acționar.

A afirmat public că a colaborat cu Brigada Antiteroristă a Securităţii. Însă, în decizia CNSAS din ianuarie 2002 privindu-l pe Roşca Stănescu s-a notat faptul că recrutarea acestuia, în perioada în care era elev în clasa a X-a nu s-a finalizat, întrucât nu a păstrat secretul asupra discuţiilor cu ofiţerul de Securitate.

A fost senator în legislatura 2012-2016, ales pe listele PNL, partid care a decis în 11 noiembrie 2013 excluderea sa din formațiune, după ce SRS l-a acuzat de spălare de bani pe preşedintele de atunci, Traian Băsescu, prezentând documente ce ulterior s-au dovedit a fi false.

Jurnalist și patron de presă, SRS a fost acuzat de mai multe ori că ar fi șantajat personaje-cheie din politică și din afaceri.

Pe 7 octombrie 2014, după 10 ani de procese în dosarul Rompetrol I, Roşca Stănescu a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, fiind acuzat de utilizare a informației privilegiate și de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat pentru manipularea Bursei de capital în momentul listării Rompetrol la Bursa de valori București.A fost eliberat condiționat după ce a executat nouă luni de închisoare.

De-a lungul vremii, Sputnik l-a citat în articole, cu analizele și opiniile sale.

Cozmin Gușă: Vă spun încă o dată, nu este război. Este o reașezare militară în urma unor amenințări reciproce în Rusia și Ucraina. Ce s-a întâmplat la Kiev și în alte localități acela este spectacol de sunet și lumină (…) s-ar putea ca ele să fie atacuri fără victime puse la cale tocmai pentru ca să fie puse în cârca rușilor.

A fost secretar general al PSD între 2001 şi 2003, în timpul guvernării Adrian Năstase.

Ulterior, a fost deputat pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD, în decembrie 2004. Apoi, a înființat Partidul Inițiativa Natională.

A fost acţionar al postului Realitatea pe care l-a preluat împreună cu Maricel Păcuraru de la Sorin Ovidiu Vântu, în 2013. Relația sa cu SOV era una mai veche, aceștia au fost parteneri de afaceri, apoi Gușă a fost consilierul lui Vântu pe dezvoltare media.

S-a reînscris în PSD la finele lunii octombrie 2019, însă a fost exclus din formaţiunea politică în noiembrie același an.

Gușă este și moderatorul unei emisiuni la postul de radio Gold FM, patronat de fiul său.
Cozmin Gușă se află, în prezent, la al doilea mandat de președinte al Federației Române de Judo, al cărei preşedinte de onoare şi ambasador a fost Vladimir Putin. FIJ a anunţat suspendarea statutului lui Vladimir Putin, în februarie, după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina. Putin este un practicant pasionat al acestei discipline, posesor al centurii negre și coautor al unei cărţi intitulate „Judo: Istorie, Teorie şi Practică”.

Sputnik l-a plasat pe Cozmin Gușă pe locul 3 în topul presei române pe anul 2021, realizat de portavocea Kremlinului.

Ion Cristoiu: Putin nu face nici o ofensivă, s-a văzut limpede care este scopul acestei operațiuni, că încă este operațiune, nu a început încă războiul.

Jurnalist, scriitor și analist politic, a fondat cotidianul Evenimentul Zilei, unde este editorialist, însă colaborează cu mai multe publicații din România.

Potrivit CNSAS, a fost colaborator al Securității în perioada comunistă, cu numele de cod „Coroiu”.

Recent, președintele PSD Marcel Ciolacu l-a menționat pe Ion Cristoiu drept un posibil candidat al partidului la alegerile prezidențiale. Cristoiu a negat că ar fi avut discuții pe această temă cu liderul social-democrat.

Ion Cristoiu este promovat de Sputnik, un element important din ecosistemul mediatic rusesc, care preia analize și opinii ale sale.

Severin, Gusă și Roșca Stănescu fac parte dintr-un club botezat Clubul de gândire liberă Gold. Cei trei au înființat și un institut numit Gold.

La sfârșitul lunii ianuarie, Sorin Roșca Stănescu a anunțat că vrea să întemeieze Clubul Presei, “la îndemnul lui Maricel Păcuraru, antreprenorul grupului de televiziuni Realitatea, și cu susținerea lui Cozmin Gușă și a Grupului de Gândire Liberă Gold FM”, potrivit acestuia>>.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare