sursa foto:  euromaidanpress.com

Adrian Zuckerman: ‘Dacă Donald Trump ar fi fost președinte, n-ar fi fost un război în Ucraina. Putin și-a dat seama că Europa este slabă’

Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București, crede că este foarte posibil ca războiul din Ucraina să nu fi avut loc, dacă Donald Trump ar fi fost președinte.

„Dacă Donald Trump ar fi fost președinte, n-ar fi fost un război în Ucraina. Acest război s-a întâmplat pentru că este percepția de slăbiciune. Putin și Xi Jinping au percepția că partea opusă este slabă și încearcă să obțină acest avantaj. Putin și-a dat seama că Europa este slabă. Trump a fost singurul care a spus că fiecare stat NATO trebuie să plătească 2% contribuție din PIB pentru Apărare. În afară de România, Polonia și statele baltice nimeni n-a ajuns nici la aproape 2% contribuție. Francezii au încercat să facă o forță europeană de apărare, ceva ce nu merge.

A fost o încercare ca francezii să-și susțină fabricile lor de armament. Economia lor nu merge bine, nici socialismul și nici comunismul lor. Klaus Iohannis a fost singurul președinte de țară primit de 2 ori la Casa Albă de Donald Trump. (…) „Nu este vorba doar de dat bani Ucrainei, dar importat este și pentru ce sunt dați banii. Trebuie să le dăm ucrainenilor ce le trebuie, nu ce credem noi că le trebuie. Președintele Zelenski știe mai bine ce le trebuie ucrainenilor ca să câștige, nu ca să se apere. Războiul din Ucraina trebuie câștigat, Occidentul nu poate rămâne șantajat de amenințarea nucleară a lui Putin. Nu poți rămâne șantajat, trebuie să-i ajuți pe ucraineni să-i dea afară pe ruși.

Trebuie date mult mai multe arme Ucrainei, Poloniei și României. Racheta ucraineană n-ar fi ajuns în Polonia dacă n-ar fi încercat să doboare o rachetă rusă. Sunt sigur că este mai mult armament care poate să fie dat României de America. Nicio țară nu are o poziție mai strategică decât România în Marea Neagră. Este interesul Americii ca România să rămână democratică.

Nu cred că Putin va avea nebunia de a invada România pentru că va avea de-a face cu NATO. Când eu eram ambasador s-au vândut rachete Patriot și Himars României. SUA au făcut un angajament cu România pe 10 ani, a fost semnat de N. Ciucă și M. Esper la Washington. România apără și R.Moldova, care acum încearcă să fie destabilizată de Ilan Șor”, conform alephnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare