sursa foto:  mykidsite.com

Alarmă! Cât de mult va scădea populația României în 30 de ani! Vor mai fi bani de pensii?

Scăderea natalității în România începe să devină o problemă serioasă, cu impact pe termen lung. Dacă nu se vor lua măsuri, există riscul ca în timp să nu mai existe bani la bugetul de stat pentru pensii.

În anul 1960, țara noastră avea o pupulație de 18 milioane de locuitori. Peste 30 de ani a ajuns la 23, 2 milioane de locuitori, în special datorită intervenției statului care dorea o creștere demografică. Astfel a apărut așa numita Generație a Decrețeilor.

Vezi și Care este cel mai vizualizat videoclip de pe Youtube din toate timpurile?

Alertă! Reabilitarea termică – un DEZASTRU! Blocurile vor trebui refăcute!

În momentul de față, populația stabilă a României este de 19,3 milioane de locuitori. Însă până în 2050, fără o schimbare a politicilor demografice, populația României va ajunge la 14,5 milioane de locuitori, după cum indică un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), citat de republica.ro.

În următoarele decenii, România va înregistra o scădere de 38,5 % a persoanelor apte de muncă (20-64 de ani), cea mai mare scădere din UE, potrivit unui raport la nivel european.

Comparativ, Irlanda va avea cea mai mare creștere a numărului de persoane apte de muncă, de 25%, se arată în raport, citat de Agerpres.

Această scădere substanțială va avea consecințe și în ceea ce privește finanțarea din fonduri europene. Pe baza actualelor politici, cheltuielile cu persoanele în vârstă (pensii, asistență medicală și îngrijire pe termen lung) sunt proiectate să se majoreze cu 4,1%, până la circa 29% din PIB până în 2060.

Vezi și NATO răspunde la amenințările Rusiei la adresa României

Economia SUA, în picaj. Ne așteaptă o nouă criză?

Acum 20 de ani, femeile aveau primul copil la 19-25 de ani, iar numărul de bebeluși era de 750 la 1000 de femei. Astăzi, mamele nasc pentru prima dată după 27 de ani, iar numărul de nou născuți este de 300 la 1000 de femei, potrivit INS.

Ținând cont de cele de mai sus, se va ajunge la situația în care nu vor mai fi bani suficienți pentru pensii. Specialiștii atrag atenția că îmbătrânirea populației este o problemă grav și trebuie acționat pentru încurajarea natalității.

În absența unor politici pro-natalitate, care să încurajeze familiile să facă mai mulți copii, nu peste mult timp vor trebui tot mai mulți bani pentru a susține sistemele de pensii.

Astăzi, populația cu vârsta de 65 ani și peste 65,  depășeste cu 210.000 de persoane populația tânără de 0-14 ani (3,485 milioane de persoane față de 3,275 milioane de persoane).

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare