apa e coli

sursa foto:  fn24.ro

Alertă! Apă minerală cu bacterii în România

Comisia Europeana trage semnalul de alarma in Romania si avertizeaza ca pe piata din tara noastra exista apa minerala cu bacterii. Au fost analizate 19 tipuri de apa imbuteliata din Romania , iar 11 dintre ele au un continut de bacterii peste limita admisa, informeaza Cotidianul. Trei dintre marcile de apa imbuteliata depașesc pragul prevazut de lege chiar și de 15 ori.
Desi Romania se poate lauda cu unele dintre cele mai valoroase rezerve de apa minerala din Europa, sortimentele comercializate in marile magazine lasa de dorit de cele mai multe ori. Din dorinţa de a iesi pe piaţa cu un preţ cat mai competitiv, societaţile de imbuteliere fac de foarte multe ori rabat la calitate. Anul trecut, inspectorii de la Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor au gasit in supermarketurile din Bucuresti apa imbuteliata plina de bacterii. in unele cazuri, limita admisa de lege a fost depasita chiar si de 200 de ori.
Vezi și Cățelul român ajuns VIRAL în toată lumea. Povestea este impresionantă
”Exista 400 de producatori, dar numai 68 de marci de apa minerala licentiate. Iar producatori mari de apa minerala sunt maximum 30. Deci, cam doua branduri are fiecare producator. Diferenta de la 30 la 400 este reprezentata de acele mici firmulite care au aparut pe piata și care imbuteliaza ce vor. Marea problema a Romaniei in momentul acesta este o lipsa a legislatiei pe aceasta tema a apelor imbuteliate. Cei care exploateaza apa minerala, cei care o imbuteliaza, platesc redeventa statului roman. Restul nu platesc nimic! De aici și diferenta de pret. Nu am nimic cu supermarketurile, dar sa ajunga ca fiecare brand din Romania sa aiba marca lui proprie de apa pe care nu știm unde o imbuteliaza și nici ce calitate are apa respectiva este strigator la cer!”, a declarat Radu Dumitru, directorul Societaţii Naţionale a Apelor Minerale.
Exploatarea apelor minerale și comercializarea lor a ajuns in Romania lui 2017 un domeniu secretizat la maxim. Unele autoritati publice locale considera ca acest domeniu nu este unul de interes public și refuza sa ofere informatii despre calitatea apelor exploatate din zona Dornelor. Prefectura Suceava a facut in luna mai a anului trecut o reclamatie la Ministerul Mediului privind calitatea apelor din Bazinul Dornelor. Iar Corpul de inspectori al Prefecturii a constituit echipa comuna cu reprezentanti ai mai multor structuri precum Directia de Sanatate Publica. in urma verificarilor s-a stabilit ca, in cel putin un caz, apele minerale extrase, imbuteliate și livrate spre consumul public erau neconforme, dupa legislatia in domeniu.
”Apa comercializata de supermarketuri avand un continut ridicat de bacterii trebuie sa fie interzisa! Operatorii din sectorul alimentar au obligaţia de a garanta siguranta alimentara a consumatorilor, iar autoritaţile competente trebuie sa puna in aplicare legislaţia alimentara!”, a declarat europarlamentarul PNL Daniel Buda.
Vezi și Dezvăluire: cine este adevăratul conducător al binomului Kovesi-Coldea
Mai mult, acesta i-a cerut comisarului european pentru Sanatate si Siguranţa Alimentara, Vytenis Andriukaitis, sa faca publice instrumentele impunerii unor norme la nivel european pentru calitatea apei comercializate pentru consum.

Trei dintre marcile de apa imbuteliata depașesc pragul prevazut de lege chiar și de 15 ori.

Apa minerala pe care o cumparam din supermarketuri a ajuns pe masa forurilor europene. Asta din cauza ca nu e deloc buna de baut. 19 tipuri de apa imbuteliata au facut obiectul unor analize de laborator. 11 marci au inregistrat un continut de bacterii mai ridicat decat limita admisa, potrivit stirilekanald.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare