Alertă de la Guvern! O nouă ordonanță cu impact asupra tuturor românilor

Proiectul unei noi ordonanțe a Guvernului Tudose a tulburat apele în mediul agențiilor de turism, însă reprezină o veste foarte bună pentru „consumatorii” de vacanțe. Este vorba despre pachetul legislativ pregătit de Ministerul Turismului, prin care se dorește garantarea pachetelor turistice.

În ultimii ani, foarte mulți turiști s-au trezit că și-au investit toate economiile, strânse cu greu de-a lungul anului, într-o vacanță mult visată, care s-a dovedit până la urmă a fi un coșmar. Mai exact agențiile de turism de unde și-au achiziționat pachetele turistice au dat faliment, iar ei s-au trezit și cu banii dați și fără concediul mult așteptat. Un caz care a creat multe valuri a fost cel al cunoscutei agenții Mareea, care și-a lăsat peste 1.000 de turiști fără vacanțe și fără bani, după ce a intrat în insolvență. A urmat la scurt timp și Genius Travel, iar acum Paravion.

Din acest motiv, foarte mulți români decid să-și construiască singuri pachetele turistice și să apeleze la site-urile de profil. În acest context, industria agențiilor de turism este profund lovită pentru că vând mult mai puțin decât s-ar aștepta.

Vezi și Râzi cu lacrimi! Mail intern: ce cuvinte au fost interzise românilor de o companie străină cu sediul în țara noastră

Ei bine, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre a venit cu o propunere legislativă prin care pe de o parte să ofere garanții turiștilor, iar pe de alta să ajute agențiile de turism de bună credință să recâștige încrederea consumatorilor, care se gândesc de două ori înainte să achiziționeze un pachet de la o agenție.  Mai exact, ministrul vrea ca în cazul în care o agenție de turism dă faliment, turiștii să-și primească oricum banii înapoi.

Momentan, însă nu se știe exact cum anume se va proceda cu garantarea pachetelor turistice. Va fi un fond de garantare (la care să contribuie toate agențiile și când una dă faliment, turiștii să fie despăgubiți din acești bani puși la comun) sau agențiile vor fi obligate să încheie asigurări pe sume mult mai mari ca acum (10.000 sau 50.000 agențiile tour operatoare) din care să-i despăgubească pe turiștii afectați.

Contactat de bugetul.ro, ministrul Mircea Titus Dobre ne-a spus că încă se lucrează la ultimele detalii ale acestui proiect atât de necesar.

Suntem in discutii. Momentan nu este decis. Dar in principiu nu se va merge pe fond de garantare. Daca ne uitam la istoricul nostru observam ca acolo unde se strang bani multi la un loc cineva face ceva urat.
Primul pas este sa aprobam proiectul de modificare a ordonantei 107 si apoi in termen de 45 zile scoatem ordinul de ministru impreuna cu cei de la ASF. Sper si cred ca am mai gasit solutii si cu cei de la FNGCIMM”, ne-a spus ministrul.
Întrebat de bugetul.ro cum crede să va procedea ministerul cu garantarea pachetelor turistice, președintele ANAT, Alin Burcea ne-a spus: „Pai cred ca se vor folosi toate 4: asigurari, fond, scrisoare de garantie, cash colateral”.
Ce norme se vor aplica în cele din urmă, rămâne de văzut, însă important este ca în viitor să nu mai avem sute de turiști cu vacanțele multi visate plătite unor agenții neserioase, care le-au transformat concediile în adevărate coșmaruri.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare