sursa foto:  Pixabay

Alexandru Rafila pune tunul pe medicii de familie! Ministerul Sănătății cere justificări pentru eliberarea concediilor medicale!

Medicii de familie care le eliberează concediile medicale au intrat în vizorul Ministrului Sănătății. Alexandru Rafila a precizat că ar trebui verificați în privința justificării lor.

Există medici care eliberează un număr foarte mare de concedii medicale, iar verificările ar trebui îndreptate către aceștia pentru a se vedea în ce măsură concediile respective sunt justificate, a transmis ministrul Sănătății. Rafila spune că acolo unde medicii eliberează un număr mare de concedii medicale, trebuie să fie direcționate acțiunile de verificare, să se vadă cine eliberează numere, cantități foarte mari de certificate de concediu medical și trebuie văzut dacă acest lucru este justificat de realitate. Potrivit acestuia, primele patologii prezente pentru care s-au eliberat concedii medicale sunt afecțiunile coloanei vertebrale și infecțiile respiratorii.

„Cred că preocuparea prim-ministrului are o anumită justificare sau este justificată, pentru că există, într-adevăr, zone unde există prea multe prescripţii. Eu nu vreau să mă refer aici neapărat la patologia în sine. Mă refer la faptul că există, fie persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie care, mă rog, revine tot timpul ca şi obişnuinţă într-un fel, sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale. Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare, să vedem cine eliberează numere, cantităţi foarte mari de certificate de concediu medical şi (…) trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate. Cred că asta este un lucru care îl preocupă pe domnul prim-ministru şi exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvenţa concediilor medicale”, a spus Rafila.

Vezi și: Impozitarea concediilor medicale provoacă un nou scandal: Vă rugăm să luați măsuri și să eliminați impozitarea pacienților cu boli cronice și rare

Alexandru Rafila: „Au fost atacate cibernetic 26 de unități medicale”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că în total au fost atacate cibernetic 26 de unități medicale, 24 de stat și două private. În cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate. Ministerul spune că incidentul se află sub investigația specialiștilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenție excepțională și pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac.

Citește și: Guvernul României le-a pus gând rău angajaților care își iau concedii medicale. Premierul Marcel Ciolacu nu mai face concesii

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare