sursa foto:  Pexels

Românii care merg în zonele tropicale trebuie să știe acest lucru! Alexandru Rafila: Simptomele pot fi asemănătoare cu infecția virală

Avertisment lansat de Ministerul Sănătății pentru românii care aleg să își petreacă vacanțele în zone tropicale. Ministrul Alexandru Rafila le recomandă cetățenilor să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

Potrivit ministrului, înainte de a călători în zonele tropicale, românii trebuie să se consulte un medic epidemiolog, infecționist sau cu medicul de familie. La acest moment nu există un vaccin împotriva malariei, Alexandru Rafila precizând că există anumite medicamente recomandate care se iau profilactic cu puțin timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei și după întoarcerea în călătorie.

„Vreau să clarific câteva lucruri. În clipa de față nu există un vaccin împotriva malariei. Profilaxia malariei se face medicamentos. Există anumite medicamente recomandate care se iau profilactic cu puțin timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei și după întoarcerea în călătorie. Există o listă a centrelor de vaccinare unde pot fi obținute informații concrete. Vaccinul este recomandat în unele țări din zona tropicală, vaccinul febrei galbene. Un vaccin care se face odată la 10 ani. Ar trebui să consulte fiecare un medic epidemiolog, infecționist sau chiar medicul de familie”, spune Rafila

Riscurile deplasării într-o asemenea zonă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis că riscurile cele mai mari sunt acolo unde oamenii aleg să facă excursii pe continent, în zonele turistice fiind riscurile mai mici. Simptomatologia poate fi asemănătoare cu infecția virală, ministrul subliniind că este vorba de o boală care în termeni populari se numește „friguri”. Referitor la cazurile de malarie înregistrate în acest moment în România, Alexandru Rafila a spus că sunt vreo 9 cazuri, precizând că în fiecare an sunt între 25-35 de cazuri, numindu-le cazuri de import, pentru că nu se transmit.

„Una este să mergi într-o zonă exclusiv turistică, unde riscurile sunt mai mici, dar sunt oameni care fac excursii pe continent, iar acolo riscurile sunt mai mari. Simptomatologia poate fi asemănătoare cu infecția virală. Discutăm de o boală care în termeni populari se numește „friguri”. Febra, frisonul, starea general alterată, nu reprezintă simptome exclusiv pentru malarie”, mai spune ministrul Sănătății.

În România s-au înregistrat până la această dată două decese din cauza malariei. Recomandarea pe care a făcut-o Alexandru Rafila este ca atunci când există o infecție să te prezinți la medicul de familie, care va face o evaluare a stării de sănătate și te va trimite la un medic specialist pentru precizare de diagnostic. Potrivit acestuia, diagnosticul de malarie nu este unul complicat, însă mai complicat este tratamentul.

Citește și: Avertisment lansat la nivel mondial! Aceste medicamente pot provoca un accident vascular cerebral

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare