sursa foto:  Pexels

Avertisment lansat la nivel mondial! Aceste medicamente pot provoca un accident vascular cerebral

Alertă medicală lansată de Agenția Europeană a Medicamentului, după ce mai multe persoane s-au confruntat cu afecțiuni ale vaselor de sânge. Agenția spune că multe medicamente pentru răceală conțin o substanță care face destul de mult rău sănătății.

Aceste medicamente contra răcelii conțin o substanță foarte periculoasă, care se numește pseudoefedrină, confirmându-se faptul că legătura dintre această substanță și unele afecțiuni ale vaselor de sânge din creier, pot pune viața pacienților în pericol. Comisia Europeană va emite o decizie finală, în legătură cu revizuirea și măsurile luate pentru scăderea riscului de reacții adverse grave, aceasta fiind obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

Pseudoefedrina este utilizată singură sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata congestia nazală, care este un simptom comun în mai multe viroze și infecții respiratorii sau alergii, aceasta administrându-se pe cale orală. La solicitarea agenției de reglementare în domeniul medicamentelor din Franța, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a început, în februarie 2023, o reevaluare a medicamentelor care conțin această substanță din cauza temerilor privind riscul de apariție a unor afecțiuni ale vaselor de sânge din creier.

Citește și: Stare de alertă epidemiologică în România! Alexandru Rafila: A crescut numărul de cazuri de infecții respiratorii

Ce spun medicii

Directorul medical al Institutului Matei Balș, Adrian Marinescu, a transmis că nu trebuie să plecăm de la ideea că nu mai putem lua medicamente pentru răceală, ci că trebuie consumate medicamente pe care le considerăm ca fiind inofensive și nu să ne gândim că la un moment dat, pentru anumite persoane pot apărea probleme.

„Concret, fiecare dintre noi ar trebui să îşi cunoască istoricul pentru a şti la ce am alergii, ce contraindicații am, ce medicamente pot lua în acelaşi timp. Rolul medicului este de a stabili combinațiile de medicamente pe care le putem lua. Trebuie să existe atenție fără a înțelege că există risc foarte mare de AVC”, a declarat Adrian Marinescu la Antena 3 CNN

Vezi și: Apel disperat către ministrul Sănătății! O mamă se roagă să nu își piardă copiii din vina unui medicament ieșit de pe piață: „Riscă să moară!”

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare