sursa foto:  ziuaconstanta.ro

Ambasadorul României în Kenya, rechemat de urgenţă de către Ministerul Afacerilor Externe! Acuzații de remarci rasiste la o reuniune diplomatică

După ce în spaţiul public au apărut informaţii conform cărora ambasadorul României în Kenya, Dragoş Viorel Ţigău, a făcut remarci rasiste la o reuniune ONU care a avut loc în luna aprilie, la Nairobi, Ministerul Afacerilor Externe l-a rechemat de urgenţă pe diplomatul român.

 

 

Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat de urgenţă de la post, în 8 iunie, pe Dragoş Viorel Ţigău, după ce în spaţul public au apărut acuzaţii la adresa acestuia, conform cărora ar fi făcut remarci rasiste.

Într-un comunicat transmis de MAE la solicitarea G4Media se arată că „având în vedere situaţia creată de conduita ambasadorului României în Republica Kenya, ministrul afacerilor externe a demarat deja procedura de rechemare de la post a ambasadorului”.

„De îndată ce conducerea MAE a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgenţă în ţară, iar Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE să declanşeze imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situaţia dată” se arată în informarea MAE publicată de G4Media.

În data de 8 iunie, kenyanforeignpolicy.com a publicat un articol cu titlul „Rasism? Diplomat român criticat după ce a făcut referire la o maimuţă spunând «grup african», la o reuniune a diplomaţiei europene”.

Conform articolului, în cadrul unei reuniuni diplomatice la sediul Naţiunilor Unite din Nairobi, pe 26 aprilie, Dragoş Viorel Ţigău ar fi făcut un comentariu care a stârnit un val de controverse în comunitatea diplomatică.

„Incidentul a avut loc în cursul unor discuţii cu un grup de diplomaţi din Europa de Est, unde ambasadorul a făcut trimitere la grupul african afirmând: „grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuţă neagră în proximitate”, scrie kenyanforeignpolicy.com, precizând că grupul de diplomaţi din Africa nu era prezent în zonă în acel moment.

Conform datelor oficiale ale MAE, ambasadorul României în Republica Kenya, Dragoş Viorel Radu Ţigău, este diplomat de carieră, deţinând gradul de ministru plenipotenţiar. El a fost şef al Consulatului României de la Castellon, în perioada 2014-2019, a efectuat misiuni la Consulatul General al României de la Gyula, unde a îndeplinit funcţia de gerant interimar, la Ambasada României de la Budapesta, în calitate de şef secţie politică, la Consulatul General de la Montreal, Ambasada României de la Ottawa, îndeplinind rolurile de prim-colaborator şi însărcinat cu afaceri, precum şi la Ambasada României de la Londra. În Centrala MAE a lucrat la Direcţia OSCE, Riscuri Asimetrice şi Neproliferare, şef serviciu Direcţia NATO, Direcţia America de Nord, în cadrul căreia a îndeplinit funcţia de director-adjunct. Cunoaşte limbile engleză, franceză, spaniolă, germană şi maghiară. Ţigău este născut în 1967 şi anterior misiunii din Republica Kenia nu a mai ocupat funcţia de ambasador.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare