sursa foto:  ebihoreanul.ro

Amenzi uriașe pentru angajatori! Sunt obligați să respecte acest drept al angajaților

Toți angajatorii sunt vizați! Potrivit legislației în vigoare, primesc amenzi toți cei care nu respectă dreptul angajațiilor.

În perioada verii, în zilele în care temperaturile depășesc gradul de confort, angajatorii nu trebuie să uite că legislația în vigoare îi obligă să ia măsuri pentru protecția angajaților. Amenzile pentru angajatorii care neglijează aspectele legate de munca în condiții de temperaturi extreme se situează între 1.500 și 2.500 de lei.

Aceste măsuri pot include: reducerea intensității și ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, aerisite, asigurarea apei minerale adecvate (câte 2-4 litri/persoană/schimb), asigurarea echipamentului individual de protecție sau chiar asigurarea de dușuri.

Iar dacă temperaturile extreme persistă cel puțin două zile consecutive și angajatorii nu pot asigura condițiile minimale de protecție, împreună cu reprezentanții salariaților se pot lua următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru – până la ora 11:00 și după ora 17:00, în caz de temperaturi extreme ridicate sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Conform ordonanței Guvernului, există varianta recuperării în următoarele șase luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activității, fiind păstrate salariile la același nivel.

În plus, există și varianta nerecuperării, dar cu acordarea salariilor proporțional cu timpul lucrat efectiv.

 

Vezi și:

Vești mari! Se dau tichete pentru mii de români

Liderul USR-PLUS care a primit contracte de la Dragnea și Vâlcov, afaceri cu familia fostei șefe DNA!

Vești mari pentru mii de salariați! Ce se întâmplă cu dreptul la despăgubire

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare