Analistul economic Adrian Negrescu avertizează asupra noilor măsuri guvernamentale: ‘Sunt oameni care rămân fără locuri de muncă, aproape 100 de mii de oameni într-o săptămână’

Analistul economicAdrian Negrescu atrage atenția că în nici măcar o săptămână de la intrarea legii în vigoare, mai bine de 100 de mii de contracte part-time au fost desființate. 

Noi vorbim de 100 de mii de contracte desființate într-o săptămână în condițiile în care nu știm încă care ar fi statistica la nivelul întregii luni pentru că foarte multe contracte part-time sunt în preaviz, motiv pentru care abia la sfârșitul lunii august  vom vedea adevărata dimensiune a problemei. Probabil vor fi undeva între 250 de mii și 350 de mii de contracte. Acesta este rezultatul unei decizii care vine fără un studiu de impact, care nu ia în calcul realitățile din economie. Care este deznodământul? Sunt oameni care rămân fără locuri de muncă, aproape 100 de mii de oameni într-o săptămână. Ăsta e un lucru de remarcat”, a explicat analistul economicAdrian Negrescu.

Vor veni guvernanții să ne spună că numărul contractelor cu 8 ore de muncă a crescut cu 60 de mii, dar nu e de ajuns. Dacă se pierdeau 10 contracte și tot era foarte mult pentru că până la urmă scopul autorităților este să stimuleze crearea de noi locuri de muncă, nu să le închidă”, a fost de părere analistul economic.

Contractele part-time au fost ”suspectate” de autoritățile statului ca fiind o portiță pentru cei ce vor să jongleze între ”munca legală” și ”munca la negru”, fiind catalogate drept contracte care permit ”munca la gri” asupra căreia statul putea totuși să intervină prin Inspecția Muncii pentru a evita astfel impozitarea tuturor contractelor part-time.

Avem Inspecția Muncii, o instituție care cu asta se ocupă. Trebuie să investigheze practic situațiile de acest gen, să vadă acolo unde într-adevăr existau abuzuri, pentru că da, să recunoaștem, sunt foarte multe situații în care oamenii se angajau pe 2-3 ore dar ei activau cu normă întreagă de muncă pentru a evita plata taxelor. Dar acesta este rolul instituțiilor de control, să verifice astfel de situații și să ia măsuri. În momentul în care vii și dispui din pix astfel de decizii de a forța practic companiile să plătească din buzunar taxe pe muncă pentru 8 ore în condițiile în care vor fi și angajați pentru 2-3 ore, atunci e o problemă”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, conform dcnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare