ANPC la munte și la mare! Operațiune-fulger! Peste o jumătate de tonă de alimente a fost confiscată!

După ce săptămâna trecută ANPC-ul a efectuat controale pe litoral, astăzi, într-o operațiune-fulger, ehipe mixte ale Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor Brașov, Alba și Sibiu, au desfășurat ample acțiuni de control în zona Transfăgărășan – Bâlea Lac.

Contactat de Bugetul.ro, șeful CRPC Brașov, Sorin Susanu ne-a precizat că, deși președintele ANPC, Claudiu Dolot, a dispus efectuarea unei ample campanii de informare și consiliere în ultima perioadă, sunt agenți economici care pun mai presus banul decât sănătatea clienților. Astfel, în urma acțiunii de azi, a fost reținută o cantitate de peste o jumătate de tonă de produse alimentare. Totodată, s-au aplicat 9 amenzi contravenționale, în valoare de 49.000 lei.

Președintele ANPC, Claudiu Dolot, dorește ca toate zonele cu un flux mare de turiști din această perioadă să ofere servicii în conformitate cu legislația în vigoare pentru consumator și nu putem face niciun fel de compromisuri atunci când discutăm despre aspecte care pun în pericol viața și sănătatea consumatorilor, motiv pentru care în situația de față a trebuit să aplicăm măsuri extrem de dure față de acei agenți economici care pun mai presus câștigul financiar decât respectarea prevederilor legale.

Cu toate că a existat o amplă campanie de informare și consiliere în ultima perioadă, se pare că unii agenți economici nu înțeleg.

Au fost destul de multe produse expirate, fără elemente de identificare și acte de proveniență, cu evidente modificări organoleptice, depozitate și transportate în condiții neconforme. Toate aceste lucruri pot pune în pericol viața și sănătatea consumatorilor. Majoritatea celor controlați sunt, de fapt, societăți comerciale care încearcă să lase aparența unor producători locali, încercând astfel să inducă în eroare consumatorul”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, Sorin Susanu.

Comunicatul ANPC:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) supraveghează cu maximă atenție zonele de vacanță din România pentru a se asigura că operatorii economici respectă drepturile consumatorilor și că aceștia pot avea vacanța pe care și-o doresc oriunde, în țara noastră. Nu doar litoralul se află în vizorul comisarilor ANPC, ci și diverse zone de munte, cu mare aflux de turiști.

Astfel, echipe mixte ale Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor Brașov , Alba și Sibiu, au desfășurat, pe 13 iulie 2021, ample acțiuni de control în zona Transfăgărășan – Bâlea Lac.

Până în acest moment, comisarii ANPC au aplicat 9 amenzi contravenționale, în valoare de 49.000 lei și 2 avertismente, oprind definitiv de la comercializare și retrăgând din circuitul consumului uman peste jumătate de tonă de produse alimentare, în valoare de aproximativ 21.000 de lei, mai mulți operatori economici aflându-se, în continuare, în verificări.

Cele mai importante abateri constatate au fost:

  • Comercializarea sau utilizarea ca materie primă a unor produse alimentare cu data durabilității minimale/data limită de consum depășite
  • Utilizarea de aparate de măsură neverificate și neomologate
  • Nerespectarea condițiilor de depozitare precizate de producător pe eticheta produselor alimentare (temperatură neconformă, depozitare direct pe paviment sau în locuri neautorizate)
  • Expunerea la vânzare a produselor alimentare la temperaturi de peste 30 O C, fapt care aduce produsele în cauză într-o stare total improprie consumului
  • Expunerea la vânzare a produselor alimentare fără etichete sau cu etichete care nu prezentau elemente de identificare ale producătorului, importatorului sau termene de valabilitate
  • Expunerea la vânzare a produselor alimentare cu informări deficitare față de consumator (absența sursei de proveniență a produsului, a denumirii, prețului acestuia etc.)
  • Prepararea unor produse alimentare în condiții improprii
  • Expunerea la vânzare a produselor alimentare din carne de vânat, fără documente de proveniență a acesteia
  • Comercializarea a diverse băuturi neconforme (depozitate deficitar, fără elemente de identificare etc.)
  • Condiții neconforme de primire turistică și servicii de cazare deficitare

Campania de verificări începută în această zonă continuă și în zilele următoare.

ANPC îi asigură pe cetățeni că acțiunile de consiliere, supraveghere și control realizate de echipele de comisari, în teren, referitoare la produsele și serviciile turistice oferite publicului, în sezonul estival 2021, vor continua pentru a verifica dacă drepturile consumatorilor sunt respectate, conform legii.

Un urs i-a monitorizat pe inspectorii ANPC în misiune. Poate-poate primea el alimentele confiscate:

Imagini de la acțiunea ANPC

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare